Znanost

AI superračunalo pomoći će u stvaranju najveće ikad 3D mape svemira

Najnovije AI superračunalo velikog imena moglo bi pomoći u rješavanju nekih od najvažnijih pitanja astrofizike. VentureBeat izvještava kako je Nacionalni znanstveni računarski centar za energetska istraživanja službeno dodijelio tvrtku Perlmutter, koja posjeduje jedno od najbržih superračunala za AI, a započet će pomaganjem u izgradnji najveće ikad 3D mape vidljivog svemira za proučavanje tamne energije koja ubrzava širenje svemira.

Stroj će obrađivati podatke iz spektroskopskog instrumenta za tamnu energiju kako bi vodio promatranja. Perlmutter će obraditi “desetke” izloženosti galaksija iz dane noćne studije kako bi odredio kamo DESI (Dark Energy Spectroscopic Instrument) sljedeće treba ciljati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kao što AMD napominje, početna verzija Perlmuttera uključuje 1.536 čvorova koji imaju po 64-jezgreni Epyc 7763 procesor i četiri NVIDIA A100 GPU-a. Rezultat je sustav s gotovo četiri egzaflopa performansi (plus 35 petabajta prostora za pohranu) pri rukovanju AI zadacima i dramatično smanjenim vremenima izračuna. NVIDIA je tvrdila da bi Perlmutter mogao obraditi DESI informacije u vrijednosti od godinu dana za “nekoliko dana” umjesto za nekoliko tjedana ili mjeseci.

Druga faza koja će se pojaviti kasnije 2021. godine dodati će 3072 čvora samo za CPU koji imaju dva dualna Epyc 7763 čipa.

Karta nije jedini projekt na palubi. Perlmutter će također proučavati atomske interakcije kako bi na primjer potaknuo tehnologiju čiste energije poput biogoriva. Mapa svemira ambiciozna je, međutim, i ilustrira koliko su daleko dosegla superračunala u rješavanju uistinu velikih poslova.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

F P

Jedan od osnivača Balkan Tech Sectora. Puno radno vrijeme kao Telekomunikacijski Tehničar za vodećeg Europskog operatera. Hobi game strimer na FB.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button