Mreža

Amerika trenutno odložila 5G tehnologiju

Iako se odavno već razgovara o 5G tehnologiji za naše uređaje, ona ovaj put predstavlja problem drugima. Naime Američke aviokompanije su uložile prigovor AT&T zbog ometanja radio opreme kao i ostalih tehnologija u samim avionima te u komunikacijama aviona s ostalim sigurnosnim sustavima.

5G kao prepreka letovima diljem Amerike
5G kao prepreka letovima diljem Amerike

AT&T i Verizon nastoje riješiti problem s 5G

Ovo je 3. odgoda zbog raznih apela. Naime pojavili su se lažne informacije o 5G i virusu Covid. Da 5G antene odnosno pojas imaju povezanosti s samim virusom. Mogli smo primjetiti da je na samom početku bilo čak rušenja opreme od strane aktivista, ali ovo je svakako problem za aviokompanije diljem svijeta pa tako i u Americi.

5G pojas je jako blizu pojasu koji koriste aviokompanije u komunikaciji s kontrolnim tornjevima pa i u samoj komunikaciji između letova. Svakako sigurnost ljudi na letu je broj 1, ali ne smijemo zaboraviti da prilikom ulaska u avion imamo na našim mobilnim uređajima “airplane mode” koji svakako isključiva sve prijamnike na sebi.

To nije problem kod svjesnih korisnika mobilnih uređaja, ali mnogi ne poznaju za tu funkciju pa tako da ne znaju je uključiti odnosno isključiti mobilni uređaj ili neki drugi uređaj. Samim time se može dovest u zabludu same pilote pa bi zbog pogrešnih očitavanja na instrumentima u avionu potaknuti s ovim 5G prijamnikom mogli donijeti krivu procjenu te ugroziti let i sve osobe koje su u avionu pa i na zemlji.

Dal su zakinuti korisnici mrežnih tehnologija?

Sa sigurnošću možemo utvrditi da jesu, ali jedan manji dio. Mnogi od nas koriste povezivost putem 3G ili LTE što je sasvim dovoljno za 99% naših potreba, ali ima onih koji to žele platiti te naravno i koristiti. U svakom slučaju kvalitetan 3G je sasvim dovoljan danas velikoj većini korisnika.

Užurbano se radi na razvoju 6G tehnologija
Užurbano se radi na razvoju 6G tehnologija

Ova 5. generacija se još nije u razvijenom svijetu implementirala, a već se razvija 6. generacija. Mislim da bi u skorije vrijeme mogli preskočiti 5. generaciju komunikacije.

Pritužbe Airbusa i Boeinga

Proizvođači zrakoplova obavijestili su nas da će golem dio operativne flote možda morati biti prizemljen na neodređeno vrijeme. Pored kaosa koji će to izazvati u zemlji, nedostatak upotrebljivih širokotrupnih aviona mogao bi potencijalno rezultirati time da desetine tisuća Amerikanaca zaglave u inozemstvu”, upozorava skupina zračnih prijevoznika.

FAA, koja nadzire sigurnost zrakoplovstva širom Amerike, u nedjelju je javila kako je odobrila procijenjenih 45 % slijetanja američke komercijalne flote pri slaboj vidljivosti u mnogim aerodromima u kojima će biti raspoređen 5G. FAA je dodala i da je odobrila “dva modela radarskih visinomjera koji se ugrađuju u široku paletu zrakoplova Boeing i Airbus

Dal će Samsung premašiti LG po kvaliteti slike, možete pročitati ovdje.

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

Back to top button