Vaše okružje

Autonomna vožnja “Tesla” ugrozila živote

Tesla je zasigurno vodeća automobilska industrija u pojmu razvijanja električnih vozila, ali i autonomne vožnje. Razumijemo elektronski pogon vozila kao pogon na električne motore s napajanjem iz baterija, ali što je autonomna vožnja? Autonomna vožnja bi vam bila ukratko da računalo upravlja sa svim komandama u vozilu, ali to ćemo opisati malo opširnije što je.

Tesla Model 3
Tesla Model 3

Autonomna vožnja

Kako smo već naveli radi se o opravaljnu vozila putem računala. U ovom slučaju računalo nije više asistent kao što poznajemo danas kod klasičnih vozila, već računalo je u ovom slučaju mozak vožnje. Ono samo putem senzora i kamera očitava stanje na cesti i oko vas, te na temelju prikupljenih podataka određuje način upravaljanja. Jel potrebno stisnuti gas ili zakočiti, to računalo samo određuje. Da bi računalo samo određivalo, vozač mora biti u sjedalu, jer bez vozača odnosno fizičke osobe, to računalo ne može raditi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
tesla
Autonomna vožnja

Fizička osoba više služi kao sigurnosni backup, ukoliko računalo radi funkciju koja nije logična ili radi funkciju ugrožavanja vozila kao i drugih oko sebe, tada bi čovjek trebao reagirati i ispraviti odnosno spasiti situaciju ukoliko je potrebno.

Cirkus s Tesla vozilom u Parizu

Francuska taxi tvrtka sa sjedištem u Parizu u svoj plan i program je uključila 20tak vozila marke Tesla s autonomnim načinom upravljanja. Ali ovaj put je izazvana nesreća s smrtnim ishodom gdje je stradala 1 osoba, a neke su povrijeđene. Kako stvari stoje taxi tvrtka pod nazivom “G7” je udaljila sva Tesla model 3 vozila dok se ne okonča istraga što je uzrok problema odnosno nesreće u Parizu.

Kako navodi sam vozač da je pokušavao zaustaviti Model 3 pritiskom na kočinicu, ali Tesla vozilo je samo dalo ubrzanje odnosno gas. Kako iz Tesle navode da nije pronađena greška te da je vozač prouzrokovao nesreću. Za razliku čovjeka i računala, čovjek mora instiktno izbjegavati nesreće. Koliko se god mi trudili da udarimo u nešto, uvijek stupamo po instiktu i svijesti te izbjegavamo bilo kakav kontakt. U ovom slučaju računalo to ne može, jer radi na temelju prikupljenih podataka.

tesla
Paris incident

Na žalost možemo reći da je još prerano se oslanjati na autonomnu vožnju jer ovo svakako nije prvi incident već je i prije bilo istih i sličnih incidenata. Poštujemo razvoj neke tvrtke, ali više poštujemo nečiji život koji svakako nije trebao biti ugrožen.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Arene ipak odlaze?

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button