Vaše okružje

Električne cigarete. IQOS, WIIP, Umbrella se trude, ali ne ide.

Posljednjih par godina na tržište dolaze alternative za ljubitelje duhana. Po svemu sudeći loše alternative. Izgleda da ništa ne može zamjenuti originalni izvor duhana, pa tako ni vaporizer cigarete na ulja odnosno na “zdravi duhan” od Phillip Morisa koji je predstavio IQOS, nešto novo, ali opet isto. Nije to to.

Testirali smo sve redom kroz proteklo vrijeme, pa ćemo vam ponuditi rezultat našeg dojma iz sva 3 navedena proizvoda.

IQOS

Iqos je nastao prije 3 godine i pojavio se prvobitno u SAD-u pa kasnije u par razvijenijih EU zemalja. Među prvima sam dobio poklon IQOS iz Italije i 20 kutija cigareta Amber. Na prvu mi se dojmilo, ali kasnije kako je vrijeme odmicalo, požuda za nikotinom je ostala. Kako navode iz PM odnoso IQOSa radi se o izvornom duhanu, koji ga u procesu opaljuje, a ne spaljuje kao kod klasičnih cigareta. Problem nastaje što nemate dovoljno čari u IQOSu na onom što nudi klasična cigareta. Vidio sam mnoge da su probali IQOS, ali mali procenat je ostao na njima. Te je pitanje do kad. Nikako nemojte smatrati IQOS kao spravicu za odvikavanje. Ne koristi dim, već aerosol.

https://ba.iqos.com/bs

iqos

WIIP

WIIP je nešto novo na tržištu. Koristi ulje u svojim patronama koje se mijenjaju te imaju se kupiti u par okusa i varijanti. Cijenom je kao 1 prosječna kutija cigareta i trebalo bi da traje 2 dana kod prosječnog pušača. Svakako isplativo ali nikako ne može niti približno zamjenuti okus cigarete. Mogu reći da sam bespotrebno potrošio 35 € na ovaj uređaj. Također iz okvira šire mase, slabo veoma slabo prihvaćen od strane korisnika. Obično ga nose uz klasične cigarete.

https://www.vapeshop.hr/brand/wiip/

iqos

Umbrella Vaporiser

Možemo reći da je Umbrella začetak električnih cigareta. Pojavila se prije više od 5 godina i koristila je ulja kao i WIIP. Samo u ovom slučaju su se doze kupovale u bočici pa ste morali samostalno puniti spremnik vaporizera. Često nije dimilo, zaprlja se grijač, zapeče ulje pa je tražilo redovno i često čišćenje. Također kao WIIP nije se proslavio kod pušača na našim teritorijama.

https://www.umbrellashop.ba/

iqos

Medicinska istraživanja i neobjašnjivi tipovi bolesti.

Svi znamo da duhan prouzrokuje mnoge bolesti, a od tih bolesti najpoznatiji je karcinom pluća. Duhan se puši već stoljećima, ali ovi pripravci su relativno stari maksimalno 10 godina. Ne postoji medicinsko istraživanje dugoročno da može utvrditi štetne učinke. Možemo se složiti da je prošlo veoma kratko vremena da možemo reći da je netko dobio neku bolest konzumirajući Iqos ili neku drugu vrstu. Ali je jedno poznato da ovi pripravci kod Američkih pušača su stvorili neku vrstu plastificiranja pluća.

Naime kod nekih konzumenata ovih uređaja, njihova pluća su se počela plastificirati. Nemaju medicinsko obrazloženje za tu novu vrstu bolesti, ali recimo osobno kad sam koristio IQOS imao sam strahovitu žgaravicu kao i neobjašnjivi kašalj. Imam kronični pušački kašalj, kad zakašljem onda dublje kašljem, ali kod IQOSA je to bio neki plitki površinski kašalj, kao i abnormalni problem s žgaravicom odnosno želučanom kiselinom.

ZAKLJUČAK

Želimo vam reći da nikakvi pripravci ne mogu zamjeniti klasičnu cigaretu. Možemo reći da je tome najviše blizu IQOS ali opet daleko od toga. Zahtijeva isto tako redovna čišćenja kao i punjenje baze cigarete. Stvara neugodan miris za okolinu i često zna nakon par mjeseci doći do kvara. Posljednja medicinska istraživanja su pokazala da kod nekih mladih pušača IQOSa kao i ostalih električnih pripravaka je došlo do plastificiranja plućnih krila.

Svakako je kratko vrijeme da se može potvrditi da je medicinski zdravije od klasičnih cigareta. Ukoliko želite probati a imate novaca za razbibrigu, probajte. Svakako je najbolje za vas da prestanete pušiti, ali ovisnost je ovisnost. Iz iskustva s ova 3 proizvoda vam mogu reći da današnja tehnologija ne može ni 50% postići pravi užitak i okus klasične cigarete.

Isplativost solarne energije/solarnih panela na području Balkana pročitajte svakako na ovom linku

Probao sam sve, ali ne ide. Dan danas pušim “akustične cigarete” Također kod ovih električnih je mana baterija trajanja. OK mogu dosta trajati. ali meni se osobno često događalo moram ići negdje, baterija na 20-30%. Znam da mi neće izgurati, ali ne mogu je napuniti.

iqos

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

Back to top button