Društvene mreže

Facebook će plaćati autorske radove na svojoj platformi

Facebook na čelu s M. Zuckenbergom je odlučio plaćati autorske radove odnosno plaćati ono što oni podjele na svojoj mreži. Za taj proces plaćanja Facebook je izdvojio 1 mlrd, američkih dolara na godinu. Predhodnih dana EU i Amerikčke državne agencije su upravo pritisnule razne društvene mreže kako bi plaćali ono što je netko stvorio i objavio na njihovim mrežama. Prvobitno ovdje će najbolje proći novinari i oni koji se recimo bave nekim istraživanjima, a ostali ih prenose.

Facebook
Facebook

Zašto autorska prava?

Upravo radi zaštite osoba koje su stvorile svoj radi i objavile na društvenoj mreži. Nije ured da ukoliko se vi trudite na nekom radu kojeg objavite na Facebook ili nekoj drugoj mreži, da oni ostali ga jednostavno podijele i zarađivaju na vašem radu. Dok vi od toga nemate ništa! Australija je već nešto slično uradila, sad su na redu SAD i EU koji žele donijeti nove zakonske uredbe u svrhu zaštite autorskih prava. Na sličan potez ne odlučuju se baš ostale društvene mreže, ali vrijeme će pokazati dali su primoreni vlastitom voljom ili voljom zakona plaćati ono isto što će Facebook plaćati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Američka vlada sve stroža prema digitalnom svijetu

Pogledavši kroz skroz blisku povijest i američke vlade, svaka je od njih udarala malo po malo. Bili su u pitanju Apple, IBM, Google, Huawei pa Facebook, Instagram, Twitter i sve ostalo. Joe Biden je imenovao nedavno 32-godišnjakinju za borbu protiv megalomanskih poteza velikih tvrtki. Naime te tvrtke su toliko premašile zaradu da bi se neke jake ekonomske zemlje postidjele, ali tome se pomalo nazire kraj. Te mreže i servise su upravo građani stvorili, ali tim se građanima ništa financijski ne vraća, ne barem onima koji su sa svojim radom pridonijeli razvoju te mreže.

facebook

Nedavni slučaj se dogodio u Francuskoj, gdje prema presudi suda Google je bio dužan isplatiti 500 000 EUR zbog autorskih prava prema jednoj osobi. Nadamo se da je ovo presedan za buduće presude koje će pojedincima, pa i masama ići na ruku.

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button