Društvene mreže

Facebook i Instagram. Plaćeni post ili Boost post.

Facebook i Instagram. Plaćeni post ili Boost post često možemo vidjeti kada imamo neku svoju trgovinu, online prodaju, tvrtku ili neki drugi servis. Ukoliko imamo malo pratitelja često se mislimo kako privući nove Followere ili Like na vašu stranicu kako bi se što bolje reklamirali ili kotirali na spram konkurencije. Što se krije iza ovog, zasigurno nisu dobre vijesti za vas.

Facebook
Facebook

Plaćeni post ili Boost Post

Da, upravo ste objavili neki post i želite ga reklamirati u određenom području ili određenim interesantnim skupinama. Odmah se u desnom kutu u plavom kvadratiću piše “Boost post” Klikom na taj kvadratić otvara vam se menu s koliko Reacheva (upoznavanja) želite obavijestiti neke korisnike. Recimo nekih 1000 dnevno odnosno tjedno možete kupiti za sitno Eura nešto. Po pravilu bi bilo da prilikom uplate određeni broj Reacheva odnosno osoba bi trebao vidjeti vašu objavu i samim time ga privući na vašu stranicu odnosno usluge koje nudite.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Boost post
Boost poost

Reach nije Reach

Reach na Facebooku i njihovoj bratinskoj platformi Instagram nije baš Reach odnosno upoznavanje. Vama statistika kaže da je tokom protekla 24 sata upoznato 700 ljudi. Woow vi smatrate kako je to odličan potez, samo ukoliko su vidjeli stvarni korisnici ili možda Facebook bootovi. Kako vrijeme prolazi baš taj odaziv i nema nekog smisla. Uplatili ste 50 do 100 Eur u reklamu Facebooku, ali nedugo nakon toga nitko ne reagira. Pitamo se dal smo upoznali 20 000 ljudi ali nitko nije reagirao.

Plaćate džabe

Na kraju ispadne da ste bacili novac u vjetar. Na kraju opet ispade da se koristi stara naša poslovica “Džaba ste krečili”, jer nakon tih uplata očekivani skok se nije dogodio. Naša vam je preporuka svakako bolje platiti neki bilboard ili oglas na radiju, nego plaćati Facebooku odnosno Instagramu da vas reklamira. Ovo je jednim dijelom točno, a zašto je točno upravo ćemo vam opisati iz par vlastitih iskustava.

Naša iskustva

Nas 2 kolega samo pokrenuli ovu našu stranicu www.balkantechsector.com prije pola godine. Početak kao početak je uvijek težak. Željeli smo doprijeti do raznih korisnika odnosno čitatelja putem društvenih mreža. Imamo Facebook i Instagram, imamo i Twitter pa smo odlučili malo uložiti novaca u reklamiranje našeg rada. Krenuli smo s uplatama za društvene mreže koje smo željeli da se reklamiramo. Podešavali smo u par reklamiranja razne dobne skupine, razne države u okolici i sve ostalo, imamo Reach ali posjeta skoro pa i nema. Pitanje se postavlja što smo plaćali?

Dont Do it
Dont Do it

Zar je moguće da od 20 000 korisnika po statistici iz društvenih mreža je vidjelo objavu, a njih 30tak tek kliknulo na objavu? Zar je moguće da kroz par reklamiranja stranice pa čak i nagradne igre nitko nije reagirao na objavu. Obično kad se nešto dijeli besplatno, narod pohrli kako bi osvojio taj komad nagrade. Da mi smo htjeli nagraditi s Xaiomi kamerom 2K čitatelje te ga naravno Boostali. Ali odaziv je pa skoro i nikakav.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Došli smo do zaključka da smo preko 150 Eur bacili u vjetar. Te objave i statistike smatramo da su Bootovi odnosno neki profili koji su isključeni ili su virtualni odnosno nestvarni. Ovo nije bio samo slučaj s našim zajedničkim projektom. Događalo se isto s vlastitim poslom gdje nas 2 imamo slična zanimanja u različite 2 države. Čak sam nekim kolegama isto Boostao postvoe njihovih radnji i zanimanja. Odaziv je bio isti kao nama.

Facebook

Zaključak

Ovo bi zaključili kao i gore već kako smo napisali da se uopće po našem iskustvu ne radi o reklamiranju. Već se radi o uzimanju novaca za neke usluge koje nisu ispoštovane. Dal mislite da vas lažemo, lako ćete to provjeriti s nekih 10 EUR. Jednostavno ako imate nekakav marketing na društvenim mrežama, samo uplatite neki iznos da vas reklamiraju. Naravno dobiti ćete rezultat koji smo vam mi ovdje opisali.

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button