Mreža

Hrvatski (D) Telekom demonstirao 5G+ s brzinama do 4 Gbit/s

Naravno svi smo čuli za 5G. ali ovaj put dolazi nam poboljšana verzija 5G+ koju je demonstrirao u Hrvatskoj Deutsche telekom odnosno vlasnik Hrvatskog telekoma. Za razliku od poznatog 5G ova inačica PLUS donosi svakako mnoge prednosti u samom radu mreže kao i u pokriću zona s 5tom generacijom.

Hrvatski Telekom 5G+
Hrvatski Telekom 5G+

Tek za 1 godinu 5G+

Međutim, njegova komercijalna uporaba u Hrvatskoj neće biti moguća još godinu ili dvije zbog nedostatka odgovarajućih uređaja i telefona.

Mreža 5G+ temelji se na frekvencijama 26 GHz i pokrivat će područja koja zahtijevaju najbolje performanse mreže, a pružit će 4 do 8 puta veći kapacitet u područjima s najvećim zahtjevima za korištenje podatkovnih usluga”, kaže tvrtka na svojoj web stranici.

HT je istaknuo da se 5G+ tek pojavljuje u Europi i da je Hrvatska među prvim zemljama u kojima se razvija, a član Uprave Hrvatskog Telekoma i CTIO-a Boris Drilo istaknuo je da ta tehnologija u Americi već postoji od već nekoliko godina, dodajući da pametni telefoni za tu tehnologiju postoje samo u Koreji.

Podsjetivši da je HT kupio frekvencijski spektar za 5 Generacije, Drilo je objasnio da trenutno 5. generacija radi na spektru od 700 Mhz i 3,6 GHz, dok se 5G+ implementira na spektru od 26 GHz.

“S performansama 5G+ mreže koje smo danas pokazali, pokazali smo uzbudljivu budućnost koju imamo s 5G tehnologijom. Segment e-mobilnosti i EV samo je jedna od grana koja će doživjeti puni procvat zahvaljujući 5G. Zbog velikog spektra širine, frekvencijski pojas od 26 GHz bit će ključan u budućnosti za postizanje visokih kapaciteta kao i visokih vršnih brzina prijenosa.To će omogućiti razvoj novih korisničkih usluga koje će moći koristiti veliki kapacitet i ultra-nisku latencije, kao npr. , na primjer, mreže kampusa za industriju 4.0”, rekao je Drilo.

5g
Meeting with 5G+

Naglasio je da će trenutna tehnologija biti brža i pouzdanija, što je važno za mnoge segmente u prometu, električnim vozilima i benzinskim postajama.

To znači brže i bolje povezivanje za električna vozila, pametne semafore, parking i e-punionice kojih u Hrvatskoj trenutno ima 600, rekla je voditeljica HT-ovog projekta e-mobilnosti Dina Novosel. Polovicom tih stanica upravlja HT, a s obzirom na trenutnu količinu od 2000 električnih vozila, to je za sada dovoljno, ali će se morati povećati s obzirom na trendove u automobilskoj industriji.

5G međutim neće odmah sve ubrzati i riješiti i to će potrajati.

Nedostatak uređaja koji podržavaju 5G

Većina naših uređaja podržava 3G i 4G odnosno LTE koji su široko dostupni. Mali broj je uređaja koji podržava 5. generaiju pa tako da i novi brendirani modeli ne podržavaju svi 5G. Nisu baš svi integrirali prijamnike za novu generaciju veze, ali u svakom slučaju i 3G je dovoljan za opće potrebe stanovništva. 4. generacija kao i 5. generacija je daleko naprednija i obično je potrebna jednom društvu ljudi.

Nama klasičnim korisnicima je sasvim dovoljan dobar 3G za surfranje, dopisivanje, slušanje muzike i slične svakodnevne potrebe. Ali, Ali, naš balkanski mentalitet opet traži ono najbolje i najskuplje mada nam nema potrebe za tim, ali hoćemo biti TOP što se toga tiče. Mada nećemo to koristiti osim na početku, ali nek se ima za priče.

5g
Hrvatski/Deutsche Telekom

Svakako je kako smo naveli nedostatak uređaja s 5. generacijskim prijamnikom, pa tu i tamo nismo zakinuti. U bilo kojem slučaju napredne tehnologije su svakako dobrodošle. Nećemo ih svi koristiti, ali tu i tamo ima ljudi kojima su potrebne za vlastiti rad kao i vlastite potrebe. Svakako pozdravljamo svaki tehnološki napredak, pa tako i u vezama.

Ovi odašiljači će biti dostupni u većim gradovima i urbanim sredinama, pa se pitamo jel nam više potreban zemljani vod kada imamo ovako velike prijenose podataka bez bakrenog ili optičkog voda. Mislim da nam budućnost svakako ide prema bezžičnom prijenosu podataka što bi nam svakako olakšalo ostale pristupe prema mreži.

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

Back to top button