Recenzije

Huawei AX3 Dual Core WiFi 6 + – recenzija

Što je WiFi 6?

Zašto je Wi-Fi 6 bolji od Wi-Fi 5?
Prije nego započnemo s pregledom Huawei AX3 , konačno moramo shvatiti koja je razlika između Wi-Fi 5 i Wi-Fi 6 routera. Siguran sam da većina korisnika do sada malo zna o novom bežičnom standardu za Wi-Fi veze. I to ne čudi, jer Wi-Fi 6 se upravo pojavljuje na tržištu, kao i uređaji koji ga podržavaju.

WiFi 6 (ili IEEE 802.11ax) najnoviji je bežični standard koji dolazi odmah nakon Wi-Fi ac. Nepromjenjivo, standard IEEE 802.11ax podržava opsege 2,4 GHz i 5 GHz, ali mnogo je brži i što je najvažnije bolje je prilagođen modernoj stvarnosti, kada na Internet je povezan već gotovo svaki drugi uređaj.
U usporedbi s prethodnom generacijom Wi-Fi 5, najveći napredak u Wi-Fi 6 je značajno povećanje kapaciteta. Tehnologije OFDMA i 1024-QAM mogu značajno smanjiti utjecaj smetnji, kao i poboljšati učinkovitost prijenosa. A upotreba MU-MIMO tehnologija za više antena osigurava povećani kapacitet prijenosa i prijema za istovremeno povezane uređaje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Huawei Wi-Fi 6+

Brzina prijenosa i pokrivenost također su donekle poboljšani. Teoretska brzina pojedinačne antene od 5 GHz povećana je s 433 Mbps na 600,5 Mbps, a opseg svakog prijenosa podataka povećava se do 4 puta, što smanjuje stopu gubitka paketa. Domet stabilnog signala također je mnogo veći od opsega Wi-Fi 5. Drugim riječima, raspon mreže u novom standardu ozbiljno je proširen.

Dakle, bez obzira koji router koristite, sve dok podržava standard Wi-Fi 6, u njemu ćete pronaći sve ove značajke. Međutim, problem je možda u podršci za firmver i hardver. Neki routeri imaju ili lošu hardversku konfiguraciju ili loš firmver, što ograničava mogućnosti Wi-Fi 6. Uz ova ograničenja, uređaji spojeni na isti router istodobno ne dosežu najvišu brzinu prijenosa podataka, a uz to mogu postojati problemi sa stabilnošću mreže. Isto vrijedi i za firmware. Ako nema čestih nadogradnji firmvera (posebno u prvim danima standarda) koje rješavaju početne probleme sa stabilnošću, tada kupnja takvog uređaja nije dobra ideja. Večinom takvi routeri i dalje ne podržavaju propusnost od 160 MHz.

Koje su razlike između Wi-Fi 6 Plus u odnosu na Wi-Fi 6?

Wi-Fi 6 Plus malo se razlikuje od Wi-Fi 6. Postoji privatni ugovor između Huaweija i Wi-Fi Alliance. Za razliku od ostalih proizvoda koji koriste standardne platforme Broadcom i Qualcomm, Huawei i dalje samostalno razvija vlastita hardverska rješenja. Wi-Fi 6 Plus s kineskim čipovima Gigahome i Kirin koriste se samo u Huawei i Honor routerima i klijentskim uređajima (pametni telefoni, tableti, prijenosna računala).

Ovaj standard u potpunosti podržava sve WiFi 6 specifikacije, ali ima i mnoštvo različitih poboljšanja. Ali da biste iskusili sve blagodati ove tehnologije, morate imati Huawei router, Huawei / Honor uređaj s podrškom za Wi-Fi 6 Plus. Iako sam iz vlastitog iskustva bio uvjeren da router savršeno služi svim klijentskim uređajima s Wi-Fi 6 modulima. Na primjer, pametni telefon Samsung Galaxy S20 Ultra i prijenosno računalo ASUS Rog Strix u kombinaciji s Huawei WiFi AX3 routerom također rade bez ikakvih problema.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

U usporedbi s uobičajenim Wi-Fi 6, Wi-Fi 6 Plus dodaje dvije glavne tehnologije. Prvo se povećava domet mreže, budući da se signal pojačava za 6 dB. Signal veće snage sposoban je lakše prevladati razne prepreke, na primjer u obliku zida. Zajedničkim radom na razini čipa i tehnologiji dinamičke propusnosti, spektralna gustoća snage (PSD) pametnih telefona i drugih Huaweijevih uređaja koji podržavaju Wi-Fi 6 Plus može se značajno poboljšati. Tipično, Wi-
Fi 6 usmjerivači i pametni telefoni pružaju minimalnu širinu pojasa od 20 MHz, dok Huawei Wi-Fi 6 Plus uređaji mogu komunicirati s minimalnom širinom pojasa od 2 MHz. To poboljšava kvalitetu signala mreže na velikim udaljenostima i uklanja lažne signale.

Istodobno, u slučaju mreže kratkog dometa, brzina prijenosa dramatično raste. I sve to zahvaljujući cjelovitoj podršci za ultraširoku širinu pojasa od 160 MHz. U scenarijima kratkog dometa, Wi-Fi 6 Plus dvostruko je brži od 80 MHz na uobičajenoj Wi-Fi 6 mreži.

Huawei WiFi AX3 (Dual Core) specifikacije

 • Dimenzije i težina : 225 mm x 159.2 mm x 39.7 mm, oko 387 grama
 • Boja : Bijela
 • Wi-Fi 802.11ax/ac/n/a 2 x 2 & 802.11ax/n/b/g 2 x 2, MU-MIMO
  Wireless speed is up to 2976 Mbps (2.4 GHz: 574 Mbps; 5 GHz: 2402 Mbps)
 • Procesor : Gigahome Dual-core 1.2 GHz CPU
 • Interface WAN: One 10 / 100 / 1000 Mbps Ethernet port
 • LAN: Three 10 / 100 / 1000 Mbps Ethernet ports
 • Tipka H za uparivanje s jednim ključem i WPS kompatibilnim uređajima
 • Software : HUAWEI AI Life App
 • Dodatci : Huawei HiLink & 802.11v protocol, IPv4 / IPv6, PPPoE / DHCP / static IP address / Bridge WAN connection methods, Wi-Fi timer, Guest Wi-Fi, Device speed limiting, MAC address filter, Parental control, VPN pass through, DMZ / virtual server
 • Sigurnost : Anti-brute force algorithms, WPA3, Firewall, DMZ, PAP / CHAP, DMZ / DoS zaštita

Huawei AX3 Dual Core WiFi 6 Plus
Huawei AX3 Dual Core WiFi 6 Plus

Dizajn

Prvi utisak dizajn Huawei WiFi AX3 routera mogao bi se činiti pretjerano jednostavnim. Čak jako podsjeća na dizajn starog Huawei WS5200 routera. Isto tanko tijelo s četiri antene.

Ali istodobno je teško ne cijeniti njegovu eleganciju. Usmjerivač vam definitivno neće pokvariti interijer i, najvjerojatnije, nadopunit će ga svojim stilskim i laganim dizajnom. Nema dosadnih debelih kućišta ili ogromnih antena. Materijali kućišta prilično su kvalitetni, plastika je izdržljiva. Očito je da se tvrtka odlučila usredotočiti na antene. I kao plus jednostavnog dizajna imamo jedan od najjeftinijih WiFi 6 Plus routera.

Prijeđimo na antene. One su također tanke ali se ne mogu ukloniti. Imamo četiri identične sklopive antene s visokom razinom pojačanja od 5 dB (dvije 5 GHz i dvije 2,4 GHz), koje su instalirane na stražnjoj strani kućišta. Nažalost, nemaju prilagodbe smjera. Jedina mogućnost je promjena kuta od 0º do 90º. To je rijetka pojava jer usmjerivači sa samo sklopivom antenom mogu imati samo dva položaja. Površina antena je mat, a jedna od njih ima natpis “Wi-Fi 6+”. To se ne podudara s minimalističkim dizajnom routera, no kako je ovo njihov prvi WiFi 6 router, Huawei si može priuštiti da se malo pohvali.

Ukupni oblik kućišta Huawei WiFi AX3 relativno je jednostavan i sličan je većini vanjskih usmjerivača. Prednja strana je potpuno ravna s kružnim ključem H u sredini. Svrha ovog gumba je povezati ostale Huawei Wi-Fi uređaje jednom tipkom, koja se također može koristiti kao WPS . Uz to, ime H podsjeća i na samu tvrtku.

huawei ax3
Tipka za WPS uparivanje

U središtu prednjeg dijela routera nalazi se i LED indikator. Njegova zelena boja označava normalnu Wi-Fi vezu, crvena boja znači da router ne može pristupiti Internetu.

Ispod antena nalazi se mjesto za konektor za napajanje, WAN priključak, tri LAN porta i gumb za resetiranje. Možda ćete primijetiti da je postavljanje WAN / LAN priključaka zapravo moralo napraviti neke kompromise zbog položaja antena.

huawei ax3
Stražnja strana AX3

Nažalost, iz nekog razloga u routeru nije bilo mjesta za USB priključak. Između priključaka i antena nalazi se otvor za ventilaciju koji prolazi duž cijele širine kućišta, a istovremeno je sa strane gotovo nevidljiv.

Postavljanje routera

Huawei AX3 Login
Huawei AX3

Huawei WiFi AX3, kako i priliči modernom routeru, omogućuje vam da ga konfigurirate pomoću klasičnog web sučelja dostupnog na 192.168.3.1 u bilo kojem pregledniku na vašem kućnom računalu. Na samom početku morate prihvatiti uvjete i ugovor o licenci. U ovom trenutku router također izvještava da je aplikacija dostupna za pametne telefone s Androidom i iOS-om. U sljedećem koraku možemo odabrati automatsko ažuriranje firmvera, koje će se izvoditi noću od 3:00 do 5:00. Sljedeći korak u postavljanju je stvaranje vlastite Wi-Fi mreže. Budući da usmjerivač podržava dvopojasnu tehnologiju, prema zadanim se postavkama stvara jedna prioritetna mreža od 5 GHz. Ovu opciju možete onemogućiti.

Nakon ponovnog pokretanja router će stvoriti novu mrežu na koju se mogu povezati klijentski uređaji. Cijeli postupak trajao mi je ne više od 15 minuta, što je bilo ugodno iznenađenje. Usmjerivač je sada konfiguriran i Wi-Fi 6 dostupan je za vaše uređaje ako podržavaju ovaj standard. Postupak za konfiguriranje usmjerivača putem mobilne aplikacije Huawei AI Life vrlo je sličan web verziji.

Hardware i performance

Konfiguracija Huawei WiFi AX3 odgovara konfiguraciji routera srednjih/visokih performansi. Ima 128 MB RAM-a što je dovoljno za podršku maksimalne propusnosti od 3000 Mbps i istovremeno povezivanje do 128 uređaja u skladu sa Wi-Fi 6 standardom. Router pokreće dvojezgreni procesor Gigahome od 1,2 GHz, koji ni na koji način nije inferioran u odnosu na konkurente iz Qualcomma i Broadcoma. Što se tiče maksimalne propusnosti, imamo dual-band s podrškom MU-MIMO. To znači maksimalnu širinu pojasa do 2976 Mbps, pri čemu opseg 2,4 GHz iznosi 574 Mbps, dok opseg 5 GHz iznosi 2402 Mbps. Frekvencija 2,4 GHz ima širi raspon, ali nižu brzinu, dok frekvencija 5 GHz ima nevjerojatnu brzinu, ali osrednji domet.

Također, ne zaboravite na upotrebu ultraširokog pojasa od 160 MHz. Na 160 MHz, količina prenesenih podataka je čak veća nego kod dvostrukih antena na 80 MHz, do 2 puta. No, širina pojasa 160 MHz prirodno ima određenih kompromisa. Vjerojatnije će na smetnje utjecati širi frekvencijski pojasi i oni nisu toliko usmjereni kao kraći frekvencijski pojasevi, koji su učinkoviti na velikim udaljenostima. Tako su u testu na velikoj udaljenosti od routera pokazatelji brzine bili nešto lošiji, a latencije veće. A kombinacija dvostruke antene + 160 MHz, istodobna mala latencija Wi-Fi 6 i prednost niskih smetnji ne mogu se u potpunosti iskoristiti tijekom rada više uređaja. No, ispostavilo se da router sam odabire potrebnu širinu pojasa za određeni uređaj, ovisno o udaljenosti i prisutnosti prepreka. To pridonosi dosljednijem prijenosu podataka.

Brzina Wifi veze

Test sam uradio na kablovskom internetu koji ima brzinu 420 Mbps / 20 Mbps . Huawei AX3 sam postavio kod starog routera od internet operatera da bih testirao koji od njih ima bolju vezu na 5GHZ. Na Windows sam provjerio kolika je brzina Linka između prijenosnog računala i starog routera , a iznosila je 580/780 Mbps. Maksimalna brzina lika je 867 Mbps u savršenim uvjetima, tj na nekih 2-3 metra od routera. Što s obzirom da imam 420 Mbita brzinu preuzimanja je sasvim dovoljno. Al tokom speed testa brzina bi varirala iz razloga što WiFi signal od ISP routera nije dovoljno jak i tako da bi ostvarivao brzine od 250-330 Mbps.

U testu Huawei AX3 routera brzina linka je iznosila 1.3 Gbps što je skoro duplo više od drugog routera. Da napomenem da prijenosno računalo ne podržava WiFi 6 , samo WiFi 5. Speed test je bio nekih 10-15 % bolji al s obzirom da dva routera stoje na istom mjestu i oba šalju 5Ghz signal logično je da postoje oscilacije.

huawei ax3

E sad ono najbolje, pošto Huawei ima opciju za Bridge , odlučio sam testirati i tu opciju. Router sam postavio u radnu sobu s nadom da će zbog većih i jačih antena mnogo bolje uhvatiti signal od drugog routera koji je nekih 7-8 metara , iza zida smješten. I bio sam u pravu, Huawei je se povezao i preuzeo WiFi SSID , dok sam password morao sam upisati. Spojio sam računalo preko lan kabla i odradio speed test koji je iznosio 414 / 19 mbita.

huawei ax3

Zaključak

Huawei AX3 Dual Core WiFi 6+ je jako dobar uređaj s pristupačnom cijenom i visokom kvalitetom. S obzirom da sve više uređaja dolazi s podrškom za WiFi 6 , AX3 je jako dobar kao ulazni model . Huawei AX3 ima jednostavno korisničko sučelje tako da korisnik bez mnogo znanja može namjestit router s lakoćom. Brzine WiFi mreže su kompletno na drugom nivou za razliku od routera koje dobijemo od providera.

Huawei AX3 Dual Core WiFi 6+

Dizajn - 9
Kvaliteta - 10
Značajke - 7.5
Brzina WiFi mreže - 9.5
Cijena - 10

9.2

Kvalitetan i brz

Jednostavan dizajn i dobra kvaliteta. Cijena jako povoljna. jedina mana je nedostatak USB priključka.

User Rating: Be the first one !

F P

Jedan od osnivača Balkan Tech Sectora. Puno radno vrijeme kao Telekomunikacijski Tehničar za vodećeg Europskog operatera. Hobi game strimer na FB.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button