Internet

Internet sigurnost prioritet svih nas

Internet je okosnica naših života, podržava sve, od poslovanja preko komunikacije s voljenim osobama do upravljanja kućanskim aparatima. O tome ovise automobili, medicinski uređaji, poljoprivredna oprema i sigurnosni sustavi. Čak i valutom, nekoć poznatom kao “hladna, čvrsta gotovina”, sada globalno u čisto virtualnom obliku trguje više od 100 milijuna ljudi.

Internet sigurnost
Internet sigurnost

Lako je pretpostaviti da je ova povezanost sigurna i pouzdana, ali online svijet podložan je brojnim prijetnjama. Rastuće područje kibernetičke sigurnosti ima za cilj zaštititi sustav – i nas – od cyber kriminalaca: modernih zlotvora u rasponu od državnih entiteta preko malih skupina sabotera do vukova samotnjaka koji mogu izazvati pustoš iz svojih dnevnih soba.

Cybersigurnost je sve veći naglasak na Odjelu za računalstvo i informacijske znanosti Sveučilišta u Oregonu. Nastavnici odjela u UO Centru za kibernetičku sigurnost i privatnost surađuju s kolegama iz filozofije, prava, poslovanja i drugih područja kako bi istražili – i pomogli u suzbijanju – prijetnji internetskom prometu, kriptovalutama, mrežama društvenih medija, sigurnosti infrastrukture i još mnogo toga.

Negiranje internet sigurnosti
Lei Jiao, docent na odsjeku za informatiku, fokusira se na to kako zanijekati poricatelje—one koji pokušavaju ometati tuđa računala pokretanjem Distribued Denial of Service (DDoS) napada koji mogu paralizirati prijenosno računalo, grupu računala ili cijela multinacionalna tvrtka. Jiao je nedavno dobio stipendiju u sklopu sveučilišne istraživačke inicijative od strane Ripple Labsa, američkog programera platformi za kriptovalute.

U DDoS napadu, hakeri pokreću veliku količinu podatkovnog prometa prema žrtvi, nadmašujući propusnost računala primatelja. Primanje ili prijenos legitimnih informacija za žrtvu postaje nemoguć.

Davatelji internetskih usluga kao što su AT&T i Comcast pokušavaju spriječiti ove upade tako što rade “centre za čišćenje” – podatkovne centre s mnogo računala programiranih za otkrivanje i poraz uljeza. Zlonamjeran promet se filtrira u centrima za čišćenje, a ostatak se usmjerava do kupaca. Ti se centri nalaze diljem zemlje, a na svakom je pružatelju usluga da odredi koji će koristiti, koji prometni tok preusmjeriti i koliko računala u centru dodijeliti za svaki sumnjivi incident.

Jiao razvija “pametne algoritme” – upute koje računala mogu slijediti za donošenje tih odluka. “Moji će algoritmi automatski i učinkovito reći davateljima internetskih usluga koje su točno najbolje odluke za rukovanje svakim napadom,” kaže, “tako da ne moraju svaki od njih rješavati ručno.”

Razbijanje kripto-kriminalaca
Profesor Ripplea Yingjiu “Joe” Li i doktorand Sanidhay Arora usredotočuju se na napade brzih zajmova na burzama kriptovaluta.

Kriptovaluta i Internet

Kriptovaluta – valuta koja postoji samo u digitalnom obliku – trguje se na decentraliziranim platformama koje se ne oslanjaju na nadzor institucija kao što su banke ili vlade. “Kriptovaluta je vrlo zgodna i isplativa za korisnike”, kaže Li. “Budući da sudionici imaju potpunu kontrolu nad svojim datotekama, osjećaju se sigurno. Osim toga, svatko može komunicirati s tim financijskim uslugama, a da ga treća strana ne cenzurira ili blokira.”

Tržište kriptovaluta imalo je rekordnu godinu u 2021., nakratko premašivši 3 bilijuna dolara u studenom. Nedavno istraživanje Pew Research Center-a pokazalo je da 16 posto Amerikanaca kaže da je ulagalo, trgovalo ili koristilo kriptovalutu. “Ovo je vrlo brzo rastuća platforma”, kaže Li.

Dok kriptovaluta smanjuje rizik od hakiranja s kojim se suočavaju centralizirane burze kao što je New York Stock Exchange, decentralizirani sustav nudi obilje mogućnosti za kibernetičke kriminalce.

internet
Internet sigurnost

Pojedinačno vlasništvo nad “kovanicom” pohranjeno je u digitalnoj blockchain bazi podataka, koja se sastoji od dijelova informacija koje se jednako dijele među cijelom mrežom korisnika. “Praktične operacije blockchain burze su daleko ispred sigurnosnih mjera”, kaže Li. “Imperativ je poboljšati njihovu sigurnost kako bi se korisnici zaštitili od ekonomskih gubitaka.” U 2021., kriminalci su zaradili oko 14 milijardi dolara od mjenjačnica digitalnih valuta, investitora i korisnika, prema Chainalysis 2022 Crypto Crime Report.

Napad flash zajma događa se kada netko posudi imovinu kriptovalute potencijalno vrijednu milijune ili milijarde dolara, koristi je za kupnju valute, nezakonito manipulira cijenom kroz ranjivost u računalnom kodiranju, a zatim vrati zajam, ostvarujući ogroman profit u što manjem iznosu. kao 30 sekundi. U veljači su, na primjer, hakeri ukrali više od 320 milijuna dolara u kriptovaluti s Wormhole, decentralizirane financijske platforme, iskorištavanjem ranjivosti.

10 tips for safe surfing

Li i Arora proučavaju kako poboljšati sigurnost protokola koji upravljaju razmjenama. Neke postojeće obrane nadziru sustav razmjene i identificiraju napade brzih zajmova nakon činjenice, ali gubici se možda neće moći nadoknaditi. Li kaže: “Bolja strategija je poboljšati dizajn protokola u tim decentraliziranim razmjenama kako bi se spriječili napadi brzih zajmova ili ih otkrili i blokirali prije nego što prouzrokuju bilo kakav ekonomski gubitak. Ovo je tema na kojoj radimo.”

Majstor katastrofe
Uz pomoć više od 3 milijuna dolara bespovratnih sredstava Nacionalne zaklade za znanost i drugih, Ram Durairajan čini mreže inovativnijim i robusnijim.

Prenosi Technology.org

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.
Back to top button