Mreža

Istraživanje 6G tehnologije. Očekujemo li je uskoro?

Krenulo je istraživanje 6G tehnologije u Velikoj Britaniji. Pokreće se pionirski centar koji će mobilnu tehnologiju podići na višu razinu i staviti Veliku Britaniju na globalno vodeće mjesto u istraživanju, inovacijama i obrazovanju 6G -a.

Nova tehnologija 6G
Nova tehnologija 6G

Što očekujemo u novoj 6G tehnologiji?

Novo virtualno središte, nazvano 6G Futures, ujedinjuje više od 400 svjetski poznatih stručnjaka za telekomunikacijske mreže, cyber, umjetnu inteligenciju, digitalne humanističke znanosti, društvene znanosti i umjetnost sa Sveučilišta Bristol i King’s College London u jedinstvenom partnerstvu koje će pomoći oblikovanju budućnost mobilne tehnologije za pojedince i društvo.

Iako neki koncepti povezani sa 6G-om, uključujući holografske komunikacije, uronjeni život i stvaranje digitalnih blizanaca, mogu zvučati futuristički, drugi, poput autonomne vožnje, već su dobro poznati. Daljnjim razvojem 6G mreža usmjerenih na čovjeka, primjene takvog napretka imaju potencijal za daljnju promjenu načina na koji trenutno funkcioniraju zdravstvo, umjetnost, promet i mnogi drugi sustavi.

Ultra fast
Ultra fast

Profesor Dimitra Simeonidou, direktor Laboratorija za pametni internet Sveučilišta u Bristolu i ko-direktor Instituta za digitalnu budućnost Bristola, rekao je: „Javnost tek iz prve ruke vidi ogroman potencijal 5G mreža, područja na kojem smo radili na dugi niz godina. Kroz ovaj novi centar, sada ćemo se usredotočiti na sljedeće generacije mobilnih mreža-6G i šire-i zaista dojmljive mogućnosti koje će one donijeti.

6 G će sam po sebi biti usmjeren na čovjeka i uspostavit će kibernetički fizički kontinuitet isporukom osjetnih informacija u stvarnom vremenu, podržavajući haptiku i holograme. To nas vodi daleko od prognoziranja budućnosti: najvažnije je da posjedujemo specijalističko znanje i stručnost za pretvaranje vizija u rješenja koja se mogu isporučiti, ubrzati inovacije i napraviti pozitivnu promjenu za društvo u cijelom svijetu.

Razvoj u Velikoj Britaniji

Obje institucije imale su ključnu ulogu u dovođenju 5G -a u mainstream. Iako se oboje ističu u umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, King’s je specijaliziran za mobilne mreže, a Sveučilište u Bristolu ima posebnu stručnost u žičnoj/bežičnoj tehnologiji i mrežnim slojevima. Kombinirajući njihove istaknute vještine, centar je idealno pozicioniran za konsolidaciju i jačanje britanske svjetske klase u telekomunikacijama i mrežama u sljedećih pet godina i nakon toga.

Profesor Phil Taylor, prorektor za istraživanje i poduzetništvo na Sveučilištu u Bristolu, rekao je: „Ovaj multidisciplinarni centar ispunit će pravu prazninu u nacionalnom vodstvu u 6G mreži u Velikoj Britaniji. Ne samo da će fokus biti na tehnologiji, već i na razvoju rješenja koja bi mogla transformirati sektore koji se odnose na zdravstvo, energiju i promet. To će industriji i međunarodnim suradnicima pružiti priliku da se okupe s najboljim i najsjajnijim umovima ovdje u svjetski poznatim tehnološkim klasterima u Londonu i Bristolu. ”

Skok u generacijam

Odavno mi koji se koristimo data prijenosom iz mreže, svi se prisjećamo 2G mreže. Tada je ona bila dovoljna za koristiti se internetom. Jer tada su težine paketa puno manje bile. Tu je uz 2G bio i ISDN prijenos interneta putem telefonske linije. Kad ste na ISDN telefon vam nije mogao raditi. Nakon 2G se pojavljuju EDGE pa HDSPA tehnologija. Dolazi 3G, pa 4G te 5G. Taj 5G nije baš dostupan svagdje na Balkanu. Imamo nešto u Hrvatskoj u par gradova koji su gusto naseljeni. Možemo li očekivati novu 6 tehnologiju kod nas. Da, Hrvatska kao članica EU prati sve standarde razvoja te je sufinancirana od strane EU. Mislimo da će među prvima implementirati 6 generaciju čim bude dostupna.

Naravno nova tehnologija će donijeti nove antene i naravno više antena. Opće je poznato da kvalitet signala igra ključnu ulogu. Što je veći standard signala odnosno frekvencije, ona je kraća. Tako da dobivamo da smo recimo s 1 antenom u 2G imali šire pokriveno područje. Tako da je ta 2G antena pokrivala veliko područje. Kako se protok u paketima povećava potrebno je više antena da mogu podnijeti taj protok.

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

Back to top button