Mreža

Jel vam potreban VPN u današnjici? Svakako DA!

Sve je više vijesti o krađi indetiteta odnosno o krađi osobnih podataka s nekih društvenih mreža ili s vašeg gadgeta osobno. Svakako jedan od boljih zaštita je VPN pa ćemo vam ukratko objasniti o čemu se radi.

VPN (virtualna privatna mreža) je jednostavan softver za zaštitu vaše privatnosti na internetu pomoću kojega možete sakriti svoj promet i lokaciju od hakera. Ali možete ga koristiti i za druge stvari, bilo da se radi o izbjegavanju geografskog blokiranja kako biste mogli pristupiti svim prenositeljima internetskog sadržaja na svijetu, brže skidati torrente i još mnogo toga.

Nakon što sam pregledala više od 300 VPN-ova i proučila što sve nude, iskreno mogu reći da ih je vrlo lako koristiti i da to može svatko. U mom jednostavnom i lako razumljivom vodiču možete saznati što vam sve treba da biste započeli s korištenjem VPN-a.

Koje su prednosti VPN-a?

VPN vam pruža zaštitu na nekoliko načina:

  • VPN-ovi šifriraju vaše prijenose putem interneta

Kada ste povezani na VPN poslužitelja, sav vaš internetski promet se šifrira. To znači da nitko ne može vidjeti što radite kada ste online, čak ni vaš davatelj internetskih usluga (ISP). A to znači da vaš ISP ne može smanjiti vaše brzine, što se često događa ako radite nešto što zahtijeva dobre brzine, poput prijenosa sadržaja ili igranja videoigara.

Šifriranje hakerima onemogućuje pristup osjetljivim podacima poput lozinki koje unosite na web stranice. To je osobito važno ako koristite javnu WiFi mrežu jer je kibernetičkim kriminalcima lako nadzirati vašu vezu na javnim mrežama. Ali VPN osigurava da čak i u slučaju kada netko ukrade vaše podatke iste ne može dešifrirati, pa čak niti razumjeti.

  • VPN također prekriva vašu adres

Web stranice i prenositelji internetskog sadržaja, poput Netflixa, pomoću vaše IP adrese određuju vašu lokaciju. Kada se povežete na VPN poslužitelja u, na primjer, SAD-u, web stranica kojoj pristupate vidi samo IP adresu vašeg VPN-a (tj. američku IP adresu).

S obzirom na to da više ne mogu vidjeti podatke o vašoj stvarnoj IP adresi, ne vide da se nalazite u Hrvatskoj. To je vrlo važno ako želite skidati torrente ili izbjeći geografsko blokiranje i cenzuru. To također znači da možete imati pristup bilo kojoj seriji, filmu ili igri na svijetu i u potpunosti slobodno pretraživati iz Hrvatske i inozemstva.

  • Neki VPN-ovi blokiraju zlonamjerne web stranice, oglase i tragače.

Zlonamjerne web stranice na vaš uređaj mogu preuzeti zlonamjerni softver i tragače bez vašeg znanja. VPN-ovi s ugrađenom zaštitom pomažu vam u sprječavanju infekcija na način da blokiraju te stranice prije nego što uopće mogu napraviti štetu.

Neki također blokiraju oglase i skočne prozore. Zlonamjerni oglasi tada ne mogu inficirati vaš uređaj, što znači da možete uživati pretraživajući razne platforme za prijenos sadržaja, kao što je YouTube, bez oglasa.

Kako funkcionira VPN?

VPN usmjerava sav vaš internetski promet na jedan od svojih poslužitelja gdje se on zatim šifrira. Na primjer, možete se nalaziti u Hrvatskoj i povezati se na američkog poslužitelja. VPN vaš promet koji je u potpunosti šifriran prenosi od Hrvatske do SAD-a. Budući da je vaš promet šifriran, vaš ISP ne može vidjeti kojim web stranicama pristupate i odakle dolazite te vas ne može pratiti.

Vaš VPN poslužitelj prosljeđuje podatke o vašem prometu onoj stranici koju posjećujete, bilo da se radi o web stranici, aplikaciji ili prenositeljima internetskog sadržaja kao što je Netflix. Web stranice kao ishodište prometa vide vašeg VPN poslužitelja, a ne vaš uređaj. To znači da umjesto vaše IP adrese vide IP adresu vašeg VPN poslužitelja. Najbolji VPN-ovi koriste tisuće poslužitelja i redovito ažuriraju svoje IP adrese pa web stranice često nemaju dovoljno vremena da ih uvrste na crnu listu i blokiraju. U tom slučaju vi možete nastaviti privatno pretraživati i ostati potpuno neprimjetni.

Kako VPN jamči moju privatnost?

VPN-ovi obrađuju veću količinu osjetljivih podataka pa moraju imati dobro sročene politike privatnosti i stroge sigurnosne mjere. Neki VPN-ovi nisu pouzdani pa je važno da pažljivo odaberete VPN koji je pouzdan i siguran.

Pouzdani VPN-ovi nude razne značajke za zaštitu privatnosti kao što su:

  • Politike bez evidentiranja logova.

Stroga pravila o sprječavanju evidentiranja vaših logova pružateljima usluga VPN-a onemogućuju da bilježe vašu aktivnost pretraživanja. Ako ne bilježe i ne čuvaju vaše podatke, ne mogu ih dati na uvid vladinim agencijama za nadzor, čak ni u slučaju kada ih one to zatraže. To također znači da hakeri ne mogu vidjeti vaše podatke s VPN poslužitelja u slučaju kada VPN postane kompromitiran.

Ima li korištenje VPN-a nedostatke?

Prednosti korištenja VPN-a znatno nadmašuju nedostatke, ali svakako trebate biti svjesni da neki nedostaci postoje.

Korištenje VPN-a utječe na brzinu vaše veze.

Za prijenos podataka mora proći određeno vrijeme, a kada koristite VPN podaci moraju putovati malo duže kako bi došli do VPN poslužitelja. Također, potrebno je nekoliko sekundi da bi se šifrirao i dešifrirao vaš promet. Dakle, normalno je da se brzina vaše veze malo smanji.

Nepouzdani VPN-ovi mogu imati pristup podacima o vašoj aktivnosti pretraživanja.

Ako vaš pružatelj usluga nije toliko pouzdan, nikako ne možete biti sigurni da neće pogledati vašu aktivnost pretraživanja i podijeliti je s trećim stranama. Ako vaš pružatelj usluga pripada savezu 5/9/14-Eyes, moguće je čak i da bude prisiljen podijeliti te podatke s vladom.

Od takvih se situacija možete zaštititi ako koristite poznati i pouzdani VPN sa strogom politikom bez evidentiranja logova i poslužiteljima koji su bazirani u potpunosti na RAM-u. RAM poslužitelji trajno brišu vaše zapise prilikom svakog ponovnog pokretanja pa vaš VPN neće moći podijeliti vaše podatke čak ni ako to zakonski bude morao.

Neke web stranice blokiraju pristup korisnicima VPN-a.

Neke web stranice poput Netflixa prilikom prijave provjeravaju podudara li se vaša IP adresa s jednom od IP adresa poznatih VPN poslužitelja. Ako dođe do poklapanja, blokiraju vam pristup. Taj problem možete riješiti povezivanjem na drugog poslužitelja u istoj regiji.

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

Back to top button