SoftwareWindows

Je li Microsoft Defender dovoljno dobar za vaše računalo – ili vam treba bolji besplatni antivirus 2021?

Koliko točno Defender dobro radi u obrani?

Nekada se Microsoft Defender smatrao lošim načinom zaštite vašeg računala od zlonamjernog softvera. Međutim, to je sada već prošlost, a Microsoftov antivirusni program integriran sa sustavom Windows 10 ovih je dana stekao bolju reputaciju.

Danas je teško pronaći članak a da nije plaćena reklama, tako razne stranice pišu “dobre” recenzije o nekim antivirus programima, VPN providerima i mnogo ostalih stvarih koje na kraju i nisu tako dobre. Ovdje ćemo se dotaknuti Windows Defendera koji dolazi instaliran sa sustavom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Koji antivirus odabrati i je li Microsoft Defender doista održivo rješenje za očuvanje vašeg sustava od raznih zamki koje lebde na internetu? Ili biste doista trebali preuzeti drugu besplatnu antivirusnu aplikaciju treće strane kako biste sebi dali jaču obranu od zlonamjernog softvera?

Velika poboljšanja

Kao što je spomenuto, na Microsoft Defender sada se gleda kao na mnogo jačeg protivnika u svijetu besplatnih antivirusnih programa nego što je to bio slučaj u prošlosti, nešto što se jasno odražava u najnovijim ocjenama glavnih neovisnih laboratorija koji redovito testiraju antivirusne aplikacije.

Microsoft defender

U AV-Comparatives-ovom testiranju zaštite u stvarnom svijetu od srpnja do listopada 2020.
Microsoft je radio pristojno, a Defender je zaustavio 99,5% prijetnji, čime je zauzeo 12. mjesto od 17 antivirusnih programa (postigavši ​​robustan status “napredni+”). Bilo je i boljih rezultata AV-Testa, gdje je Microsoft Defender u posljednja četiri testa (koji su se održali 2020.) postigao pune ocjene.


SE Labs je također utvrdio da Defender ima ukupnu ocjenu točnosti od 99%, što ga svrstava na 5. mjesto od 13 u svom kućnom izvješću o zaštiti od zlonamjernog softvera za četvrti kvartal 2020.-vrlo respektabilan rezultat.
Dakle, ukupna slika je da je Microsoft Defender sada više nego solidan u smislu obrane od prijetnji zlonamjernim softverom – što je sjajno vidjeti – ali upozorenje je da još uvijek nije tako dobar kao neke besplatne ponude.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Besprijekorna integracija

Ipak, još jedna velika prednost Microsoft Defendera je ta što je potpuno integriran sa sustavom Windows . To je rješenje bez napora koje postoji od samog početka unutar Microsoftovog OS-a, spremno vas zaštititi i pružiti snažnu obranu kako smo upravo naveli.

Za ljude manje upućene u tehnologiju koji možda čak i nisu sigurni što je antivirus ili što radi,imati pristojan osnovni oblik zaštite prema zadanim postavkama u sustavu Windows definitivno je jako dobra stvar; ne može se raspravljati o tom rezultatu.

Međutim, ako lako možete dobiti nešto bolju zaštitu preuzimanjem vrhunskog besplatnog antivirusnog programa treće strane, drugi je argument da biste to trebali učiniti. Nakon svega,koliko je teško proći proces brzog preuzimanja i prilično jednostavnu instalaciju? Većina besplatnih antivirusnih aplikacija nije teško pokrenuti – pa zašto to ne učinite?

Još jedna potencijalna sporedna točka koju bi neki ljudi mogli označiti s Microsoft Defenderom – osobito oni koji naslove vijesti o tehnologiji gledaju poput jastreba – povremena je priča o Microsoftu koji nenamjerno uzrokuje greške u svom antivirusnom programu.

Kao što smo vidjeli u posljednje vrijeme, Microsoft ima lošu naviku lomiti stvari s ažuriranjima za Windows 10, problemima koji su ponekad imali udarni učinak torpediranja Defendera. U tom pogledu, Microsoft i dalje ima svojevrsni problem ugleda, iako je općenitiji.

Skup značajki

Naravno, antivirus ima više od osnovne obrane od zlonamjernog softvera, a Microsoft Defender vas štiti na druge načine. To uključuje osnovni vatrozid, neke dodatne mjere protiv eksploatacije, i sustav roditeljskog nadzora koji je u posljednje vrijeme poboljšan (na primjer, možete odrediti koliko vremena vaša djeca smiju provoditi na internetu).

Međutim, ovdje nema toliko toga, a neke druge besplatne antivirusne aplikacije nude više u vidu dodataka – Avira Free Antivirus, na primjer, može se pohvaliti upraviteljem lozinki, siguran rezač datoteka i drugi dijelovi – plus suparnici nude i bolje razrađene dodatke. Na primjer, kada je riječ o roditeljskom nadzoru Defendera, opcije filtriranja sadržaja preglednika dostupne su samo za Microsoftov vlastiti Edge preglednik (kada je Chrome daleko dominantni igrač u svijetu web preglednika).

Koji antivirus odabrati i je li Defender dovoljno dobar ?

Kratak odgovor je, da … donekle. Microsoft Defender dovoljno je dobar za obranu vašeg računala od zlonamjernog softvera na općoj razini, a u posljednje se vrijeme uvelike poboljšao u pogledu svog antivirusnog stroja.

Ipak, još uvijek postoje besplatne antivirusne aplikacije koje nude bolje razine zaštite,ili više značajki (s poboljšanim razinama dubine); ili doista sve gore navedeno. S obzirom na to koliko je većina korisnika jednostavan zadatak proći kroz postupak instaliranja drugog antivirusa treće strane, vrijedno je to učiniti kako biste iskoristili ove prednosti.

Defender koristim svakodnevno već par godina, a prije njega sam koristio Avast plaćeni antivirus. Iako ne glasi kao potpuni paket , dovoljan je da zaštiti korisnika od standardnih prijetnji, kombinovan sa Malwarebytes Free zaštita je već na višem nivou. S obzirom da je s vremenom se pojavilo mnogo web stranica koje pokušavaju instalirati razne malware na vaše računalo treba biti oprezan. Prevencija je najbolja obrana, izbjegavajte sumnjive web stranice te također izbjegavajte “prihvaćanje” raznih notifikacija ili klikanje na popup reklame na nekim sumnjivim stranicama (posebno se odnosi na stranice za gledanje filmova online).

F P

Jedan od osnivača Balkan Tech Sectora. Puno radno vrijeme kao Telekomunikacijski Tehničar za vodećeg Europskog operatera. Hobi game strimer na FB.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pročitajte također
Close
Back to top button