Izbor UrednikaRecenzije

Mullvad VPN – Recenzija 2021

Za
  • Ne zahtijeva e -poštu ili podatke o računu
  • Izuzetno povoljan
  • Radikalna transparentnost
  • Napredna značajka – multihop veza
  • Vrlo mali gubitak brzine
  • Vrlo visoka anonimnost
  • VPN koji ne plaća za recenzije na internetu
Protiv
  • Nezgodno sučelje za radnu površinu
  • Poslužitelji u malom broju zemalja

VPN -ovi štite vaš web promet od ostalih, što špijunima i oglašivačima otežava praćenje na internetu. Problem je u tome što je svijet VPN -a zbunjujući i kaotičan, ispunjen grandioznim tvrdnjama i sjenovitim praksama. Ali Mullvad VPN je drugačiji. On je hiper-usredotočen na ponudu sigurne i pristupačne VPN zaštite od radikalno transparentne tvrtke. Nećete dobiti dodatne prodaje, veliki broj poslužitelja ili sučelje koje oduzima dah, ali ćete dobiti bolju privatnost na mreži za iznenađujuće mali novac. Zapravo, Mullvad je najpovoljniji VPN i ide u našu rubriku Izbor urednika.

Koliko košta Mullvad VPN i koji VPN odabrati?

Mullvad pobjeđuje konkurenciju nudeći jedinstvenu cijenu. Ne postoje razine cijena, nema dodatnih prodajnih cijena niti besplatnih verzija. Postoji samo jedna cijena: 5 € mjesečno. Svoj Mullvad račun možete platiti velikim kreditnim karticama, PayPal -om, Swish -om i – uz popust od 10% – bitcoinom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Mullvad vam također omogućuje plaćanje putem bankovne doznake ili gotovinom poslanom izravno u urede tvrtke u Švedskoj. Iako su gotovinske transakcije anonimne, tvrtka napominje da upotreba bankovnog prijenosa omogućuje praćenje vašeg Mullvad VPN računa izravno vama.

Ta naknada od 5 eura znatno je manja od prosječne mjesečne cijene ostalih VPN -ova , a koja trenutno iznosi 8.50 EUR mjesečno. Samo je nekoliko VPN-ova za plaćanje, poput Kaspersky Secure Connection, jeftinije.

Mnoge poznatiji VPN provideri naplaćuju više od prosjeka – i znatno više od Mullvada – ali uravnotežuju tu cijenu s dodatnim značajkama i izvrsnim korisničkim iskustvom.

Mullvada VPN , kao što je spomenuto, nema cjenovne ponude ili razine kao što većina VPN-ova nudi dugoročne pretplate uz veliki popust. Uzimajući u obzir sve usluge koje smo pregledali, ovo unaprijed iznosi prosječno 62,27 EUR godišnje. Tijekom godinu dana Mullvad košta nešto manje, na oko 60,89 EUR-unatoč tome što ne nudi dugoročni ugovor.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

U svakom slučaju, čitateljima preporučujemo izbjegavanje dugoročnih pretplata – barem na prvu. Umjesto toga, razmislite o korištenju besplatne ili kratkoročne pretplate za testiranje usluge u svom kućnom okruženju prije nego što se obvežete dulje

MULLVAD VPN

Što s novcem dobivate uz Mullvad

Za vašu relativno nisku naknadu, Mullvad vam omogućuje povezivanje pet uređaja istovremeno s jednim računom što je postao industrijski prosjek.

Iako će Mullvad zaštititi vašu vezu VPN -om, on ne uključuje dodatne alate za poboljšanu privatnost i sigurnost. Na primjer, NordVPN, ProtonVPN i VPNArea omogućuju jednostavan pristup besplatnoj mreži anonimizacije Tor putem njihovih VPN poslužitelja. Za pristup Toru nije vam potreban VPN.

Mullvad pruža Multihop veze omogućujući način premošćavanja u svojim aplikacijama. Multihop veza znači da vaši podaci putuju kroz dva poslužitelja prije izlaska na internet, umjesto samo jednog. To se može koristiti za zaobilaženje blokiranja VPN -a, kao i za dodavanje sloja sigurnosti vašoj vezi. Sviđa nam se što Mullvad uključuje ovu značajku, ali pristup joj je pomalo zbunjujući. 

Druge VPN usluge također nude split-tunneling. To vam omogućuje da odredite koje aplikacije šalju svoje podatke putem VPN veze i zgodno je za pristup usluzi koja blokira VPN -ove – poput vaše banke ili Netflixa. Mullvad kaže da je ta usluga dostupna na drugim platformama i da će biti uvedena šire.

VPN-ovi su iznimno moćni alati za poboljšanje vaše privatnosti na mreži, osobito kada koristite javni Wi-Fi. Oni se, međutim, ne mogu zaštititi od svih bolesti. I dalje vam preporučujemo da koristite lokalni antivirus , stvorite jedinstvene i složene lozinke s upraviteljem lozinki te omogućite dvofaktorsku autentifikaciju kad god je to moguće.

Koje VPN protokole nudi Mullvad?

Postoji mnogo načina za stvaranje VPN veze. OpenVPN je godinama bio izbor u VPN industriji, no noviji WireGuard protokol nedavno je doživio šire prihvaćanje. Mullvad je, zapravo, bila jedna od prvih kompanija koja ga je u potpunosti prihvatila.

MULLVAD VPN

Kao i OpenVPN, WireGuard je otvorenog koda i može se odabrati za sve potencijalne ranjivosti. Za razliku od OpenVPN -a, WireGuard koristi noviju tehnologiju šifriranja i ima manji utjecaj na brzinu vašeg interneta.

Poslužitelji i lokacije poslužitelja Mullvad VPN -a

Mullvad ima poslužitelje u 36 zemalja svijeta. To je pristojna ponuda, ali daleko je ispod prosjeka 52 zemlje koje smo vidjeli među konkurentima. Mullvad također nema veliku raznolikost u ponudi poslužitelja, sa samo jednom zemljom u Južnoj Americi i bez pokrića u cijeloj Africi – kontinent koji VPN tvrtke često zanemaruju.

MULLVAD VPN
Trenutno jedina država dostupna s područja Balkana.

Poželjna je velika distribucija poslužitelja, jer korisnicima daje više izbora za lažiranje njihovih lokacija, a također povećava vjerojatnost pronalaska obližnjeg VPN poslužitelja. ExpressVPN prednjači među VPN -ovima koje smo pregledali, nudeći poslužitelje u 94 zemlje. 

Ukupno, Mullvad ima 764 poslužitelja širom svijeta. Mnoge druge VPN tvrtke zasjenjuju ukupni broj poslužitelja. NordVPN ima oko 5.500, dok se CyberGhost može pohvaliti najvećom zbirkom, s oko 6.800 poslužitelja. Veći broj poslužitelja ne mora se poistovjetiti s boljim performansama, ali veliki izbor poslužitelja znači više mogućnosti da pronađete onu koja vam odgovara.

Jedan hardverski poslužitelj može biti domaćin mnogim softverski definiranim virtualnim poslužiteljima. Virtualna lokacija je poslužitelj koji je konfiguriran tako da se prikazuje negdje drugdje osim na mjestu gdje se fizički nalazi. Obje su iznimno korisne, ali više volimo da tvrtke jasno komuniciraju gdje se njihovi poslužitelji zapravo nalaze – bili oni virtualni ili ne. To nije problem za Mullvad, predstavnik tvrtke je rekao da koristi samo namjenske poslužitelje koji se nalaze točno tamo gdje kažu da jesu. 

To je odličan početak, ali Mullvad ide čak i dalje kada vas treba obavijestiti o tome kamo idu vaši podaci. Njegov popis poslužitelja prikazuje vam državu i grad njegovih poslužitelja, kao i tvrtku koja upravlja podatkovnim centrom te je li Mullvad zakupio te poslužitelje ili ih potpuno posjeduje. Nekoliko VPN -ova može se mjeriti s ovim stupnjem transparentnosti.

Neke VPN tvrtke prigrlile su poslužitelje bez diska koji na njih ne pohranjuju nikakve podatke. Mullvad kaže da uopće nema informacija o korisnicima te da radi na širem projektu transparentnosti infrastrukture .

Vaša privatnost uz Mullvad VPN

Kad koristite VPN, tvrtka potencijalno ima pristup cijelom vašem web prometu. Zaključak je da se čini da Mullvad VPN ne čini ništa zlonamjerno, iako je konačna presuda gotovo nemoguća – kao što je slučaj sa svim VPN -ovima. Ako iz bilo kojeg razloga ne mislite da možete vjerovati VPN -u, potražite na drugom mjestu; postoji mnogo opcija.

Točnije, Mullvad se radikalnom transparentnošću hvata u koštac s trnovitim pitanjem privatnosti, dajući primjer drugima koje trebaju slijediti u svojoj politici privatnosti. Nedostatak je što morate proći kroz mnogo visoko tehničkih informacija. Tvrtka radi vrijedan posao prenoseći sve jasnim, razumljivim jezikom, ali kratkoća nije njezina jača strana. Mullvad je cijelo vrijeme naglašen da ne bilježi korisnički promet, DNS zahtjeve, bilo koju vrstu vremenske oznake veze, IP adrese ili korištenje propusnosti. To je sve izvrsno i nadmašuje konkurenciju u smislu toga kako se malo podataka prikuplja ili pohranjuje.

Mullvad je također vrlo jasan u pogledu svoje poslovne prakse . Tvrtka ne plaća recenzije niti podržava povezane partnere. Mullvad je organiziran pod matičnom tvrtkom Amagicom AB, sa sjedištem u Göteborgu u Švedskoj i djeluje prema švedskim zakonima. Razumijevanje zakona koji se primjenjuju na vašeg VPN davatelja korisno je za razumijevanje načina na koji su vaši podaci zaštićeni. Mullvad nadilazi druge nudeći opsežan popis zakonodavstva koje se primjenjuje na tvrtku . 

Tvrtka kaže da će, iako će udovoljiti zakonskom zahtjevu za informacijama od strane organa za provedbu zakona, to učiniti tek nakon što ispita tužbu. Također ističe da zadržava vrlo malo podataka do kojih bi se moglo doći.

Mullvad se čak obvezuje da će ” ugasiti uslugu ” ako je ikada zakonski potrebno špijunirati svoje korisnike.  

Nikada nismo vidjeli da se bilo koja druga tvrtka obvezalo na istu obvezu.

Mnoge VPN tvrtke naručile su revizije trećih strana kako bi utvrdile svoju pouzdanost. Općenito, ovo je dobar razvoj za industriju, iako nisu sve revizije jednake . Posljednju reviziju Mullvada 2018. proveo je Cure53, koji se usredotočio na testiranje penetracije Mullvadovih aplikacija ( detaljnije možete pogledati na linku PDF veza ). Podvrgnut je još jednoj reviziji od strane Cure53 2020. koja je procjenjivala infrastrukturu tvrtke . Ovo je izvrsno i Mullvad se obvezao na godišnje revizije.

Mozilla je odabrala Mullvad VPN za pružanje pozadinske podrške za Mozillin VPN, glasanje o povjerenju za Mullvad.

MULLVAD VPN

Stvaranje računa i korištenje aplikacija

Mullvad izbjegava korisnička imena i zaporke te umjesto toga izdaje samo jedan identifikator: zaista dugačak broj računa. Mnogo je jednostavnije od lozinke i korisničkog imena.

Na svojoj web stranici Mullvad zagovara prednosti privatnosti ovog sustava:

Mullvad VPN
Za logiranje u aplikaciju potreban je samo broj računa kojega dobijete prilikom aktiviranja usluge.

“Ne tražimo nikakvu e -poštu, telefonski broj, nikakve osobne podatke.” 

Mislili smo da bi ovo moglo onemogućiti oporavak računa, ali smo bili iznenađeni kada smo otkrili da Mullvad ima različite načine za vraćanje vašeg računa . 

Kada pokrenete aplikaciju, ona se odmah povezuje. Također, aplikacija je prema zadanim postavkama povezana sa poslužiteljima u Švedskoj, što je pomalo zbunjujuće. Ovo ponašanje možete onemogućiti u postavkama. Jedan zgodan alat je gumb Osvježi koji vam omogućuje da resetirate vezu ako stvari ne rade ispravno.

Pritisnite gumb Promijeni lokaciju da biste pronašli poslužitelj negdje drugdje. Prikazan vam je popis zemalja koji se može proširiti tako da prikazuje gradove, a gradovi zauzvrat otvoreni za prikaz pojedinačnih poslužitelja u tom području. Jako nam se sviđa razina kontrole koju to dopušta.

Ako se nađete blokirani pomoću jednog poslužitelja, možete se pomicati i pronaći poslužitelj koji radi. Bilo bi bolje da aplikacija Mullvad uključi podatke o svakom poslužitelju, poput trenutnog učitavanja korisnika. Sve što aplikacija sada nudi je zelena točka (možete je koristiti) ili crvena točka (bolje ne). Također bi bilo korisno da te poslužitelje možete označiti kao omiljene pa se kasnije možete vratiti na njih.

Iz izbornika Postavke aplikacije možete omogućiti dijeljenje lokalne mreže, promijeniti VPN protokol i omogućiti Kill Switch koji prekida vašu internetsku vezu u slučaju da se VPN slučajno prekine. Ono što nećete pronaći su dodatni alati kao što je split-tunneling ili napredne mrežne postavke. S obzirom na Mullvadovu nisku cijenu, teško mu je zamjeriti nedostatak ovih značajki.

Da bi VPN bio koristan, mora čuvati vaše IP i DNS podatke od znatiželjnih očiju. Pomoću alata za provjeru propuštanja DNS -a smo potvrdili da Mullvad ne propušta DNS zahtjeve i mijenja javnu IP adresu. Imajte na umu da je testirao samo jedan poslužitelj u Mullvadovoj floti. 

Nažalost, Mullvad VPN ima nekih problema u radu s Netflixom. Tijekom testiranja, iako Netflix nije bio blokiran dok je bio spojen na lokalni američki poslužitelj, mogao je vidjeti samo sadržaj Netflix Originals. Međutim, ovo možda neće potrajati. Otkrili smo da VPN koji radi danas možda neće sutra, i obrnuto. Naš dojam je da se Mullvad daleko više brine o pružanju sigurne i pristupačne VPN usluge od one koja će vam omogućiti besplatno gledanje, recimo, BBC -a. Za neke ljude to je sasvim u redu, ali ako vam je pristup sadržaju zaključanom u regiji vaš cilj, Mullvad možda nije najbolji izbor.

Brzina i performanse

Testirali smo Mullvad VPN preko Eronet internet veze.

MULLVAD VPN
Test bez VPN-a.
MULLVAD VPN
Internet brzina sa MULLVAD OPENVPN protokolom – izabrana je najbliža država u EU.
MULLVAD VPN
Internet brzina sa MULLVAD VPN – WIREGUARD protokol

Za test smo odabrali državu Austrija i lokaciju Beč. Rezultat je zadovoljavajući. Pad brzine na WireGuard protokolu je vrlo mal, dok na OPENVPN protokolu je skoro 10% što je i normalno. OpenVPN je stariji protokol. Ping sa VPN je indentičan kao kada radimo test prema istom serveru bez VPN. Naravno zbog udaljenosti ping je veći, što je sasvim normalno. Test je odrađen sa WireGuard protokolom.

Imajte na umu da su ti rezultati točni samo za određeno vrijeme i mjesto. Korisni su za usporedbu, ali vaše će se iskustvo s njima gotovo sigurno razlikovati. Također, smatramo da brzina ne bi trebala biti glavni faktor pri odabiru između VPN -ova. Privatnost i vrijednost daleko su važniji.

Mnogo za malo

Mullvad VPN odbacuje ideju da bismo trebali očekivati ​​pola mjere od jeftinih sigurnosnih usluga. Izuzetno je transparentan, pruža informacije koje rijetko vidimo od bilo koje tvrtke, s izvrsnim stavom o privatnosti i sigurnosti potrošača. Istina, ne nudi gomilu značajki, najslađiju aplikaciju ili ogroman globalni trag poslužitelja, ali s obzirom na to da Mullvad nudi solidne osnove po djeliću cijene, teško je osporiti njegov pristup.

Mullvad VPN

Značajke - 7
Sučelje - 7
Anonimnost - 10
Sigurnost - 10
Brzina - 9.5
Cijena - 10

8.9

Jako povoljan i siguran

Izuzetno je transparentan, pruža informacije koje rijetko vidimo od bilo koje tvrtke, s izvrsnim stavom o privatnosti i sigurnosti potrošača. Naša preporuka i spada u rubriku "izbor urednika"

User Rating: Be the first one !

F P

Jedan od osnivača Balkan Tech Sectora. Puno radno vrijeme kao Telekomunikacijski Tehničar za vodećeg Europskog operatera. Hobi game strimer na FB.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button