Software

Njemačka zaštitila svoje građane od Whatsappa

Njemački regulatorni organi tvrde da je pokušaj Facebook-a da natjera korisnike WhatsApp-a da se slože sa propisima prikupljanja podataka u skladu sa ažuriranom politikom privatnosti nelegalan. Kao rezultat toga, Njemačka je dala tromjesečnu zabranu Facebook-u o prikupljanju podatka od korisnika WhatsApp-a.

Izgleda da Whatsapp neće moći prikupljati idućih 90 dana privatne podatke od korisnika iz Njemačke. Ipak bi se svi trebali ugledati na Njemačku po pitanju zaštite privatnih podataka. Mnogi od nas govore da ih nije briga. Zašto bi netko bez naše potvrde mogao koristiti moje fotografije ili ne daj Bože od moje djece.

Obrazloženje Njemaca

Njemački zvaničnici smatraju da su ažurirani uvjeti preširoki, nedosljedni i netransparentni. Također, navode da Facebook možda već koristi podatke i da je od vitalne važnosti zaustaviti potencijalnu zloupotrebu koja može utijecati na Njemačke izbore krajem 2021. godine. Prethodni potezi Njemačkih stručnjaka doveli su do Facebook-ovog zaustavljanja prikupljanja podataka od korisnika WhatsApp-a 2016. godine. Facebook je osudio napade i smatra da je naredba zasnovana na fundamentalnom nesporazumu o ciljevima i utjecaju ažuriranih podataka. Iz kompanije navode da ih zabrana neće zaustaviti u uvođenju novih pravila.

Whatsapp

Kako izgleda grupacija Facebook na čelu s M. Zuckenbergom ne želi odustati od prikupljanju osobnih podataka kao ni ostalih podataka od korisnika. Nije fer ni korektno nekome tiskati pod nos aplikaciju koja je moguća da ga ošteti. Na žalost ovo nije samo od strane Facebook grupacije već mnogi se koriste našim podacima. Najviše te uvjete tiskaju malim slovima koje mi prihvatimo bez čitanja. Svakako vam je preporuka da pročitate te uvjete jednom pa da vidite o čemu se radi.

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

Back to top button