Gaming

Predstavljanje grafičke kartice AMD 6600

Ovih dana očekuje se predstavljanje nove grafičke kartice iz tvrtke AMD. Očekuje se model AMD 6600 koja služi da desktop odnosno stola računala. Grafička kartica AMD 6600 je odgovor na nVidija RTX 3060 te bi specifikacijama i cijenom bila u rangu s njom. Cijena ove AMD je oko 330 USD odnosno 270 EUR.

AMD 6600
AMD 6600

Očekivanja i usporedbe AMD 6600

RX 6600 ima istu grafičku kartu kao i skuplji 6600 XT, ali sa omogućenih 28 računskih jedinica umjesto 32 na modelu XT.

6600 također radi nižoj frekvenciji iako je maksmalna frekvencija rada 2491MHz, ona daje 2044MHz takta u igrama. Ovo je rezultiralo sa 8,93 TFLOP-sa maksimalnih performansi u usporedbi sa 10,6 TFLOP-sa 6600 XT.

Obje grafičke kartice koriste 8 GB GDDR6 memorije, međutim, 6600 je nešto sporija te je na 14 Gbps za razliku od 16 Gbps na 6600 XT sa propusnim opsegom memorije od 224 GB/s u usporedbi sa 256 GB/s. Oboje imaju isti 32MB Infinity Cache velike brzine.

AMD 6600 Perfomanse

Nažalost, poput 6600 XT, 6600 takođe koristi manju brzinu magistrale od PCIe 4.0 x8, za razliku od PCIe 4.0 x16 koja se koristi na jačim Radeon karticama. To bi moglo prouzrokovati neke probleme pri radu nekih aplikacija. Također 6600 ima nižu snagu u usporedbi sa 6600 XT sa samo 132W naspram 160W.

RX 6600 neće imati referentnu karticu AMD-a. Umesto toga, biće dostupan samo preko partnera, uključujući ASRock, ASUS, Gigabyte, MSI, PowerColor, SAPPHIRE, XFX i Yeston. Kartica je dostupna za kupovinu od danas.

Rat konkurencija

Odavno se ove 2 tvrtke natječu tko će i po što jeftinijim cijenama ponuditi svoj proizvod tržištu. Najveći kupci su svakako gameri koji slažu svoje komponente za svoje potrebe. Danas cijena tih komponenti je otišla u nebo zbog poskupljenja i nedostatka sirovina. Paladium je sastavni dio tih komponenti, a cijena mu je danas veća nego zlatu.

AMD series
AMD series

Ova nestašica je svakako obuhvatila sve, pa tako i AMD i nVidiu. Ne moramo pričati dalje, jer ovo se odrazilo i na cijene mobilnih telefona koji su daleko rašireniji nego grafičke kartice. Uvijek su krasile neke prednosti pa i mane ova 2 proizvođača. AMD je bio poznat po manjoj potrošnji električne energije, dok je nVidia bila poznata da je radila na većem frekventivnom opsegu. Danas se mnogo toga izmjenulo. nVidia je uspjela smanjiti potrošnju energije, ali je AMD uspio također dobiti veće perfomanse s manji frekventivnim opsegom.

Dobra je stvar što se obje trude ponuditi jeftinije a bolje. To svakako kao nama zadnjim potrošačima ide na ruku. Isti je slučaj kao kod mobilnih aparata. Xiaomi nudi puno bolje perfomanse nego ostali, ali je pitanje do kada.

Sve u svemu, nadamo se da će ove nama drage stvarčicie biti bolje i jeftinije u skorijoj budućnosti. Tehnologija ide naprijed, pa samim time konkurenciju non stop vrši pritisak ka novim, boljim i jeftinijim inovacijama koje blagodati ćemo mi koristiti. U svakom slučaju kupnjom ove grafičke kartice niste pogriješili.

Neisplativost gaminga

Naravno ako hoćete nešto više, nešto jače to ćete masnije platiti. Uvijek je postojalo bolje, naravno i skuplje. Danas je to otišlo cijenom da u neka doba se ne isplati biti gamer te pratiti standarde gaminga. Cijene su kako smo naveli brutalno porasle za sve komponente. Mada je u svemu tome SSD disk pojeftinijo, ali matične i grafičke ploče su totalno poskupjele.

AMD
Gaming

Možemo reći pa dobrih 200% na odnosu od par godina. Mi kao obični radni narod i smrtnici ne možemo pratiti zadnji krik tehnologije. Danas ukoliko bi poželjeli solidan PC za gaming, morali bi izdvojiti minimalno 1500 EUR da bi se mogli pohvaliti s nekom konfiguracijom. Na žalost mnogi od nas ne mogu to si priuštiti pa se mnogi okreću PS ili XBOX konzolama.

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

Back to top button