Vaše okružje

Koji printer ili pisač kupiti? Obratite pozornost na ovo. InkJet ili laser?

Kupujete printer ili pisač za vlastite potrebe, a ne znate koji kupiti. Svakako morate obratiti pozornost na neke namjene printera. Na tržištu imamo printere koji vrše print u boji, dok su drugi samo na crnom ispisu. Također postoje InkJet printeri te laserski printer. Način je naravno kako pisač funkcionira.

Multi funkcionalni printer
Multi funkcionalni printer

InkJet ppisači

InkJet printeri ili pisači koji u sebi sadrže spremnike boja. Bez obzira koje su marke, svi oni imaju zajedničku svrhu. Printanje stranica u boji ili dokumenata koji imaju tragove različitih paterna na sebi. InkJet u većini slučajeva zadrži paletu osnovnih boja. To su žuta, plava, crvena i crna. Neki imaju pojačanu crnu boju zbog toga što se ona najviše koristi pa nije slučaj da nađemo 2x kanistera Black u printeru. Te boje su izrazito skupe pri zamijeni potrošenih, pa se mnogi koriste alternativnim zamjenskim dopunama. Moramo shvatiti te skrenuti pozornost da zamjenske dopune nisu kvalitetne kao originalne. Često puta zamjenski paterni mogu promašiti za par nijansi željenu boju, a kamo li pri mixu s ostale 3 boje. Dobije se približna boja, pa je promašen patern ili je boja izblijedjela.

printer
InkJet

Mana ovih paterna jeste što ukoliko neko vrijeme ne koristite boje, one znaju se skoriti i postaju neupotrebljive. Recimo Canon Pixma koja je InkJet u koliko želite ispisati plavu, a crvena je zapečena ili je nema, printer neće printati. Morate promijeniti taj patern iako van on nije potreban za taj print. Često puta odustajete od printanja jer je pisač nefunkcionalan. Svakako tu i tamo ako vam je potreban print, poslužite se s profesionalnim printerima koji za novac printaju. Svakako isplativije je rješenje nego imati svoj inkjet pisač koji vam je potreban par puta godišnje.

Laserski pisači

Laserski pisač je svakako puno bolja stvar nego InkJet. Laserski se služi tonerom crne boje koji traje i traje. Bez obzira na vremenski razmak, on radi svoju namjenu. Toner odnosno spremnik vam može dugo potrajati, pa imamo raspon od 1000 printeva do 5000 printeva s 1 tonerom. To je svakako puno isplativija opcija nego InkJet. Također toneri su malo poskupi, ali nisu kad ih usporedimo s paternima iz InkJeta. Toner će svakako potrajati 20-50x duže neg patern, a malo je samo skuplji. Također toneri postoje zamjenski. Iste su im mane, boja i kvaliteta ispisa nije kao original, ali zar je to bitno ukoliko dokumente printamo.

printer
Laserski pisač

Koji printer odabrati i s kojom namijenom.

Postoje printeri samo kao printer, ali danas postoje multifunkcionalni printeri. Oni sadrže scanner kao i funkciju faxa. Mada taj fax nije više popularan, neki od njih zahtijevaju fax opciju. Također mogu podnositi više vrsta papira. Zavisno od gramaže, debljione i namijene papira. Osobno posjedujem Samsung Laserski printer već 7 godina, u tom razdoblju sam promijenuo 4 tonera. Dan danas on obavlja svoju funkciju bez greške, mada u posljednje vrijeme ima problem s povlačenjem papira za print.

Ukoliko želite dobar mutlifunkcionalni pisač u laserskoj izvedbi možete kupiti od nekih 150 do 300 €. Samsung, HP, Canyon, Epson ili neki drugi koji uzmete niste pogriješili, ali opet je bolje kupiti poznatijeg brenda jer kasnije vam možda neće biti tonera za kupiti pri zamjeni istrošenog. Ovo je moje iskustvo s pisačima koje koristim od 1999 godine i početnog HP 3100 DeskJeta

Brendovi pisača

Ako gledate brendove tu bi svakako izdvojili HP odnosno Hewlet Packard. On je daleko najpopularniji i najrašireniji brend koji se može naći na tržištu. Prate ga Canon, Samsung, Brothers i još neki brendovi. Svakako niste pogriješili ako si kupite neki drugi brend, ali po iskustvu vam možemo kazati da je HP level iznad pogotovo od low i middle range pisača. Sve u svemu shodno vašim potrebama možete kupiti dobar uređaj, ali svakako vam je preporuka da se konzulitirate s osobom koja prodaje navedenu robu.

Zanima vas Windows 10 za svega par EUR, možete pročitati članak kao i gdje ga kupiti <<<OVDJE>>>

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

2 komentara

  1. Lijep post, hvala na podjeli.
    Želite li kupiti ZAMJENSKI TONERI na Internetu, onda je Abeceda najbolja opcija za vas? Nudimo sve za uredski materijal po povoljnim cijenama. Za više informacija posjetite našu službenu web stranicu.

Pročitajte također
Close
Back to top button