Izbor Urednika

Rastezljivi ekrani kao nova tehnologija

Rastezljivi ekrani svakako je kao nova tehnologija veoma interesantna. Kako to sve izgleda, radi se naime o polimeru koji se može rastezati prema volji korisnika. Nakon što su otkrili revolucionarni način stvaranja elastičnog polimera koji emitira svjetlo, kemijski inženjeri sa Stanforda razvili su zaslone u boji visoke svjetline i rastezljive boje.

Rastezljivi ekrani
Rastezljivi ekran iz LG

Nitko nikada ne bi zamislio da zgužva svoj pametni telefon , televiziju ili neki drugi elektronički uređaj. Današnji zasloni – koji su ravni, kruti i krhki – nemaju mogućnost preoblikovanja kako bi interaktivno reagirali na korisnike.

Kao dio sveobuhvatne potrage za stvaranjem mekane i rastezljive elektronike “nadahnute kožom”, kemijski inženjer  Zhenan Bao sa Sveučilišta Stanford i njezin istraživački tim razvijali su zaslon koji će to promijeniti. Sada, nakon više od tri godine rada, pokazuju dokaz principa prema rastezljivom, potencijalno preoblikovanom prikazu u novom radu objavljenom u Nature .

Njihov izum ovisi o otkriću metode za proizvodnju elastičnog polimera visoke svjetline koji emitira svjetlost, koji funkcionira poput niti u žarulji. Rezultirajući zaslon grupe u potpunosti je izrađen od rastezljivih polimera – sintetičkih plastičnih materijala.

Uređaj ima maksimalnu svjetlinu najmanje dva puta veću od svjetline mobilnog telefona i može se rastegnuti do dva puta u odnosu na svoju prvobitnu duljinu bez kidanja. “Raztegljivi zasloni mogu omogućiti novi način interaktivnog sučelja čovjek-stroj”, rekao je Bao, profesor KK Lee. u Tehničkoj školi i viši autor rada. “Možemo vidjeti sliku i komunicirati s njom, a zatim se zaslon može promijeniti u skladu s našim odgovorom.”

Prosvjetljujuće otkriće

Većina polimera koji emitiraju svjetlost su kruti i pucaju pri rastezanju. Znanstvenici mogu povećati njihovu fleksibilnost dodavanjem elastičnih izolacijskih materijala, poput gume. Ali ti aditivi smanjuju električnu vodljivost, što zahtijeva da polimer koristi opasno visok napon za stvaranje čak i slabog svjetla.

Rastezljivi
Rastezljivi ekran

Prije otprilike tri godine, međutim, postdoktorski znanstvenik Zhitao Zhang otkrio je da žuto obojeni polimer koji emitira svjetlo nazvan SuperYellow ne samo da postaje mekan i savitljiv, već i emitira svjetliju svjetlost kada se pomješa s vrstom poliuretana, rastezljivom plastikom.

“Ako dodamo poliuretan, vidjet ćemo SuperYellow oblik nanostruktura”, rekao je Zhang, prvi autor studije. “Ove nanostrukture su stvarno važne. Oni čine krhki polimer rastezljivim i čine da polimer emitira svjetliju svjetlost jer su nanostrukture povezane poput mreže.”

Za razliku od dodavanja gume, međusobno povezana mreža nano vlakana koja SuperYellow čine rastezljivim ne inhibiraju protok električne energije – što je ključno za razvoj svijetlog zaslona. Nakon ovog otkrića, grupa je također stvorila elastične crvene, zelene i plave polimere koji emitiraju svjetlost.

Slaganje slojeva

Sa sada dostupnim rastezljivim polimerima koji emitiraju svjetlost, grupa je morala zajedno složiti preostale sastojke elektroničkog zaslona.

“Bilo je stvarno izazovno otkriti prave materijale za korištenje”, objasnio je Bao. “Elektronski, moraju se međusobno podudarati kako bi nam dali visoku svjetlinu. No, oni također moraju imati slična dobra mehanička svojstva kako bi zaslon bio rastezljiv. I konačno, za izradu, Zhitao je morao smisliti način da složi slojeve tako da proces ne degradira svjetlinu.”

Konačni prikaz sadrži sedam slojeva. Dva vanjska sloja su dva supstrata koji inkapsuliraju uređaj. Pomiču se prema unutra dva sloja elektroda, nakon kojih svaki slijede slojevi za prijenos naboja. Konačno, sloj koji emitira svjetlost nalazi se u sendviču u sredini.

Rastezljivi
Flexible screen

Kada struja prolazi kroz zaslon, jedna elektroda ubrizgava pozitivne naboje, zvane rupe, u sloj koji emitira svjetlost, dok druga u njega ubrizgava negativno nabijene elektrone. Kada se dvije vrste naboja sretnu, one se vežu i prelaze u energetski uzbuđeno stanje. Gotovo odmah nakon toga, stanje se vraća u normalu stvaranjem fotona – čestice svjetlosti.

Rezultirajući potpuno polimerni film može se zalijepiti na ruku ili prst i ne puca se tijekom savijanja ili savijanja. To će omogućiti nosivim trackerima da imaju svoj zaslon izravno pričvršćen na kožu.

Bao vidi razne dodatne potencijalne upotrebe rastezljivog zaslona. Može se koristiti za izradu interaktivnih zaslona koji se mogu mijenjati ili čak za oblikovanje trodimenzionalnih krajolika na karti.

“Zamislite zaslon na kojem možete vidjeti i osjetiti trodimenzionalni objekt na ekranu”, rekao je Bao. “Ovo će biti potpuno novi način međusobnog komuniciranja na daljinu.”

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

Pročitajte također
Close
Back to top button