Električni alati

Recenzija: Parkside alati vol. 2-opširnije

Već prije smo pisali o Parkside alatima, o njihovoj namjeni i kvaliteti. Ovdje možete pročitati predhodni post, dok ćemo sada malo na šire opisati one alate koje posjedujem i kakvi su utisci. A tko proizvodi i kojem alatu najviše sliči možete pročitati OVDJE.

“Da navedemo da ni u kojem slučaju Parkside alat nismo dobili od strane Lidl na recenziranje. Alat je isključivo kupljen vlastitim financijskim sredstvima te je recenziran neovisno bez ikakvog pritiska od strane Lidl ili Pakrside. Ovim recenziranjem želimo istaknuti sve prednosti i mane alata. Ni u kojem slučaju ni jedan faktor ne igra ulogu u donošenju predrasude o ovom alatu!”

Parkside alati

Kako smo predhodno pisali, ti alati nisu svakako za professionalne upotrebe. Parkside radi uglavnom dobro za povremenu upotrebu, znači odrađiva naš posao amatera, mada ga neki koriste kao profesionalan alat mada po meni nije namjena za tog, a zašto opisati ćemo vam neke alate koje imam kod sebe od Parkside.

Aku baterijska lemilica

Parkside
Parkside

Na zahtjev kolege koji mi je predložio da kupim ovu baterijsku odnosno akku lemilicu i nisam nešto očekivao dobre rezultate. Lemilica je kupljena te je jedan komad završio kod mene dok je drugi kod kolege. Da ne bi kudili, obojica smo ustanovili iste mane same lemilice. Lemilica je praktična zato što je baterijska, ali svojstva lemljenja i nisu zadovoljavajuća. Dugo joj treba da ugrije grijač s kojim moraš prstom držati prekidač za grijanje. Dok ona postigne temperaturu koja je vrlo niska za lem i ne lemi baš kako treba. Većinu lema lijepi po sebi ili ga gruša. Ne daj Bože u seriji zalemiti par lemova, za to vam treba 20 minuta s ovim. Na kraju sam uzeo klasičnu Parkside lemilicu na kabal i završio veoma kratko posao. Ovu baterijsku sam ostavio i ne mislim više potezati za njom. Ocjena 3/10

Parkside baterijska udarna bušilica

Parkside

E ovo je već nešto. Kako sam naveo služi me za sitnu rađu. Većinu vremena se bavim kabliranje i postavljanjem video nadzora i za postavljane do 5-6 kamera me veoma jako posluži. Dobro radi svoj posao. Na sebi posjeduje 2 načina bušenja. Klasično te s udarom odnosno s čekićem koje je potrebno za bušenje betona. Ponesem nastavke za bušenje željeznih materijala i s njom svakako odradim bušenje željeza i betona. Tako da mi drugi zavijač nije potreban. Svakako lijepo buši beton, ali armirani je već zahtjevan ukoliko naletite na komad željeza odnosno armature u betonu. Nije mi se pokazala ukoliko trebam burgijom proći kroz željeznu armaturu, grije se i brzo gubi snagu odnosno bateriju. Dok je u betonu u kojem izbjegne željezne konstrukcije veoma OK. Ajde možemo joj dati ocjenu 7/10

Parkside Brushless zavijač

Parkside

Ovo je Parkside zavijač brushless odnosno zavijač koji ne posjeduje klasični elektro motor s četkicama. Kod sebe ga imam već skoro pola godine i dosta sam posla uradio s njim. Na odnosu na zelenog Parkside zavijača kojeg isto posjedujem, ovaj crni mi je puno bolji. Ima jaču snagu, baterija duže traje i naravno duže rukujem s njim. Također prednost mu je i 5 godina garancije na odnosu klasičnog zelenog koji ima 3 godine garancije. Lakši je od zelenog svakako te radi bolji posao od zelene verzije Parkside. Uz njega dolazi kofer koji ne posjeduje baterije ni punjač, ali ima ležište predviđeno za 2 baterije do 4 Ah i ležište za punjač, te ležište za nastavke. Ovom modelu dajem ocjenu 8/10

Parkside Demolition razbijač 1700 W

Parkside

E ovo je najbolja stvar što me je oduševila od samog Parkside. S njom sam ja osobno kao i 2 kolega razbili betona i betona. Podmaži malo i kako se kaže udri do mile volje. Ova mašina vas odmara. Znači morate je ostaviti na hlađenje jer ipak ima 13 kg s kojim morate baratati. Pod, zid bilo što uredno radi svoj posao. S ovom mašinom sam obijo kamena i kamena, ali predhodno sam morao nabušiti rupe u kamenu od 2-3 tone. U te rupe prislonim šiljasto dlijeto i nakon par sekundi od ulaska u rupu 14 mm kamen puca kao srćka. Kolege koje su posudile od mene ovaj Hammer su pre zadovoljni s načinom rada kao i obujmom koji možete uraditi s njim za neko kratko vrijeme. Dajem mu ocjenu 9/10

Parkside brusilica

Parkside

Za ovu me brusilicu ne vežu lijepe uspomene. Bila je veoma kratko kod mene. Nakon par baratanja s njom jednostavno je otkazala. Pošto je Covid19 situacija bila nisam mogao skoknuti do Lidla na reklamaciju pa sam je pokušao popraviti kod majstora. Izgleda robusno i veliko pa samo očekivao da može veće komade željeza pilati, ali nije bilo tako kako sam mislio. Majstor mi je kazao da je izgorjela zbog opterećenja i da izgled vara. Veliko izgleda, ali je u njoj malo srce koje nije izdržalo. Ovaj bi artikal ocijenio 3/10.

Parkside za obradu površina

Parkside

Također i ovaj komad alata posjedujem. Služi me tu i tamo za neki sitni posao i veoma me dobro služi. Kod sebe ima 3 nastavka za brusni papir. Trokutasti, kvadratni i okrugli. Okrugli se rotira i može služiti za obradu recimo rigips spojeva ili poravaka za što ga kod sebe i najviše koristim, dok kvadratni i trokutasti su više za obradu željeza i drveta. Željezo i drvo nisam obrađivao s njom, pa ne bih komentirao rezultate rada, dok rigips jesam. Kod rigipsa sam koristio kružni nastavak odnosno rotirajući. Učinak onako srednji, nije se pokazala, ali nije ni podbacila, pa bi ovom alatu dao ocjenu 6/10.

Parkside multimetar

Parkside

Svi znamo da je Fluke Bog i batina što se tiče mjerenja, ali je Fluke cijenom boli glava. Za profesionalca možda i može poslužiti ovaj mulitmetar od Parksidea, ali meni svakako služi jer koristim najviše one osnovne funkcije. S klještima mjerim protok ampera da bi izračunao neku potrošnju, mjerim voltažu, mjerim kontakt zujalicom i to je ono osnovno za što mi treba. Svakako mi se pokazao OK i dao bi mu ocjenu 8/10.

Parkside ubodna pila

Parkside

Ovaj komad alata ja nisam kupovao, ali mi jeste otac. Par puta sam posudio i nemam neke utiske s njim. Rezao sam komate presane drvene ploče od 5 mm i tuda je jedva prolazila. Mjenjao sam nastavke noža. nove, sitnijeg zuba, krupnijeg zuba ali mi nije dalo neke rezultate. Poslje toga sam stavio 2 ploće od 5 mm i mašina je zakazala. Nije mogla rezati 10 mm debljine presane drvene ploče. Morao sam razdvojiti ih i završiti posao. Ima neke korisne stavke poput graničnika ili lasera, ali nije to to. Ne pila kako treba. Svakako me nije oduševila pa bih dao ocjenu 3/10.

Laserski linijski označivač

Parkside

Ovaj komad alata nemam kod sebe. Ima ga kolega koji se bavi keramikom i postavljanjem rigipsa pa sam ga zamolio za mišljenje. Ukratko mi je objasnio da ga služi s obzirom da je predhodno imao Bosch varijantu lasera. Pohvalio ga je što se tiče zahtjeva njegovog posla. S obzirom da ne košta mnogo, on osobno tvrdi da ga služi dobro i da nema problema s njim, pa bih ga po njegovom mišljenju dao ocjenu 8/10.

Parkside kutna brusilica

Evo koristili smo i kutnu brusilicu od Parksidea. Zelena verzija pa tako ima neke svoje prednosti i mane. Svakako vam nebi preporučili da je koristite s baterijskim kapacitetom 2 ah. Mana joj je što se brzo troši i na 4 ah bateriji. Nije neke velike snage s obzirom da se radi o manjoj brusilici ne možemo ništa više ni očekivati. Brusilica je radila rezanje i brušenje, pa smo s kapacitetom od 4 ah baterije radili ukupno nekih 20-25 minuta. Svakako bi vam bila preporuka 2 baterije da imate od 4 ah i da vam je jedna na punjaču ukoliko imate više posla. Za sitne radove je sasvim OK, ali deblje metale se muči da izreže. Dao bih ocjenu 6/10.

Parkside kutna brusilica
Parkside kutna brusilic

Parkside sitni alati

Kod sebe imam dosta sitnog alata. Iznenadili su me burgije odnosno svrdlovi od njih. Uredno buše željezne površine kao i betonske. S drvetom slabo radim pa nisam koristio. Također kod sebe imam 2 seta gedora i oduševio me je jedan set. Taj set ima šuplju glavu pa tako da je taj gedor moguće provesti do same matice, dok šaraf prozlai kroz ručku. Taj sitni alat koristim često i veoma me dobro služi. Nasadni bitovi su isto u priliku kvalitetni. Dao bih ocjenu 8/10 za sitni alat.

Zaključak

Da se sporazumimo da ovo nije alat da se radi s njim svaki dan po cjeli dan. U kratko vrijeme bi otkazao, ali bi neki trajali i dalje. Zato vam pišem recenzije iz svog iskustva. Možda imamo vizualno iste alate, ali različite modele. Da ste vi zadovoljni , a ja ne, ili obrnuto. Po meni je OK cijena kao i garancijski rok za alat. Prihvatljiv je cijenom i dosta toga će vas poslužiti. Ne želim hvaliti ovaj brend kao ni kuditi. Svi imaju svoje asove u rukavu, ali Parkside nebi izdvojio po nekom adutu u ovim alatima. Ukpna ocjena za alate je nekih 5/10.

Čekamo nestrpljivo Brushless odnosno CRNI PARKSIDE koji bi se trebao uskoro pojaviti kod nas. BL motori su daleko inferiorniji, jači i manje troše energije nego zeleni Parkside. Sretno vam s novim alatom.

Parkside
balkantechsector.com

Isplativost solarne energije/solarnih panela na području Balkana pročitajte svakako na ovom linku

Dosta ljudi rade teške recenzije gdje ih u potpunosti opterećuju, što svakako nije fer prema Parksideu. Izvoli kupi DeWalt, Bosch, Hilti, Makitu i onda radite recenzije pod teškim uslovima, mada na youtubeu ima dosta uradaka gdje Parkside osramoti japansku Makitu. Ja to neću i ne želim uspoređivati, ali svakako se nadamo da smo vam olakšali neka pitanja u vezi Parkside i kvalitete. Prednost kod Parskide je što svi baterijski alati rade na istoj voltaži, pa je moguće s drugih alata koristiti baterije. U svakom slučaju o kupovini ovog alata ili o njegovoj namjeni, sami odlučite.

U koliko kopirate tekst s ove stranice, obavezno naglasiti da je tekst kopiran i postaviti poveznicu u obliku URL na ovaj post. www.balkantechsector.com

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.
Back to top button