Izbor Urednika

RFID i PIN pristup vašem objektu

RFID i PIN pristup vašem objektu je postao široko popularan u zadnje vrijeme. Pogotovo ako se bavite rentanjem apartmana ili ukoliko imate hotelski smještaj. Također je popularan kod privatnih posjeda u sklopu Smart Home instalacija unutar doma. Također je popularan kod tvrtki koji vrše vrijeme checkiranja dolaska i odlaska radnika s radnog mjesta. Što je RFID, to ćemo malo objasniti.

RFID Radio frequency indetification devices

Da bi RFID radio, potrebno je imati uređaj koji očitava RFID autorizacijske predmete poput kartice, privjeska za ključeve, narukvice, naljepnice ili bilo kojeg drugog predmeta koji sadrži čip za autorizaciju. Široko je popularan u frekvenciji 125 KHZ kao i Milfire u 13.56 MHZ.

RFID
RFID Hikvision

Mnogi od njih se mogu registrirati putem software, dok pojedini idu manualnu registraciju putem zadatih kodova na uređaju. Recimo, prilikom korištenja RFID funkcije potrebno je recimo prisloniti karticu na uređaj, te tad uređaj vrši određenu funkciju, poput otvaranje vrata, prijava na radno mjesto, te ostale funkcije za što služi namjena samog uređaja.

ENC Elektronična naplata cestarine

Često viđamo parking rampe pa i ENC koji su zasnovani na FFC pojasima koji su u rasponu od 900 MHZ.

Tu svakako ENC radi na pristupu RFID odnosno radio frekvencije. Senzor prije rampe očitava naš uređaj, te nakon prolaska pored čitača, drugi senzor registrira dolazak te nam otvara rampu. Prilikom izlaska s autoputa, radi isti obujam posla što se tiče namjene ENC, te nam kasnije računalo izračunava troškove autoputa te skida određen iznos s ENC računa.

Testirali smo HIKVISION DS-K1T801M terminal pristupa

Hikvison DS-K1T801M terminal pristupa služi za dopuštenje otvaranja vrata vašeg doma. Uređaj kao i svi popratni materijali za instalaciju koštaju oko 200 EUR, ali vrijedilo je instalirati. Već prije smo testirali kineski brend 5YOA koji je svakako mnogo lakši za programiranje, ali Hikvision je također izuzetan uređaj za namjenu terminalnog pristupa.

RFID
RFID

Što je potrebno za instalaciju Hikvision terminal pristupa?

Potreban vam je prvobitno Hikvision DS-K1T801M uređaj, elektronska brava, tokeni ili kartice u pojasu 13.56 MHZ, 2x napojne jedinice 12V 1-2 Ah, CAT 6/7 kabal do par metara, alat za ugradnju.

Da bi prvobitno funkcionirali, morate ručno otključati bravu te krenuti s instalacijom. Postoje 2 napojne jedinicie od kojih 1 ide za terminal, a druga na elektronsku bravu. Na terminalu Hikvision imamo oko 12 različitih boja žica. Na terminalu crvenu 12V spajamo na pozitivni pol, a GND na terminalu povezivamo na negativni pol 1. napojne jedinice.

Shema prikaza napajanja s 2 izvora napajanja
Shema prikaza napajanja s 2 izvora napajanja

S terminala COM žicu spajamo na pozitivnu 2. napojnu jedinicu, a NO s terminala spuštamo na negativni pol na bravi (svejedno od 2 pola na bravi) 2. pol na bravi vučemo žicu do negativnog pola na 2. napojnoj jedinici. Tada imamo već fizički pripremljeno terminal i bravu za funkcioniranje.

Naredbe za programiranje terminala Hikvison DS-K1T801M

*54321*0# Pristup programiranju. Ovo je početni default kod za programiranje.

*54321*0#00(unesite 5 znamenkasti novi PIN)(unesite 5 znamenkasti novi PIN)#** Ovdje ste izmjenuli pristupni PIN za programiranje unošenjem novog 5 znamenkastog broja recimo 22255 pa komanda koju ste izvršili je išla *54321*0#002225522255#** Tako da iduće postavljanje umjesto 54321 ide s 22255 i glasi: *22255*0# i tada ulazite u sustav programiranja.

Dodavanje tokena i programiranje:

*22255*0#010001+token+PIN#**

(*22255*0# je kod za pristup programiranju)

(01 je kod za dodavanje novog korisnika)

(0001 je broj korisnika, to može biti 0002,0010,0589 ili bilo koji drugi broj korisnika)

(token jest da morate preko senzora terminala provući karticu, privjesak ili neki drugi uređaj koji sadrži čip)

(PIN koji unesete mora imati 6 znamenka pa recimo da koristimo PIN 444666)

** služi za izlazak iz programiranja terminala

To bi na kraju glasilo ovako;

*22255*0#010001TOKEN444666#** Pod 0001 možemo dodati više tokena ali PIN ostaje onaj koji smo zadali. Nakon toga ide test prenosom tokena preko senzora ili kucanjem PIN 444666# za otvaranje vrata kojih relej drži do 5 sekundi.

Što novoga nam donosi WhatsApp možete više pročitati <<<OVDJE>>>

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

Pročitajte također
Close
Back to top button