Mreža

Routerboard. Kvalitetni uređaj za upravljanje mrežom

Što je Routerboard i za što služi? U ovom slučaju po meni koristiti ću MikroTik routerboard HEX RB 750 GR3. Zašto baš Mikrotik, baš zato što ovaj routerboard ima pregršt funkcija s kojima možete podesiti routerboard u najmanju moguću funkciju. Totalno ga prilagoditi svome domu odnosno poslu.

Mikrotik Routerboard RB750GR3
Mikrotik Routerboard
RB750GR3

Mikrotik routerboard HEX RB 750 GR3

Kad fizički gledate ovaj uređaj. Izgleda jednostavno odnosno pre-obično. Ne možete ni slutiti što ovaj mali atom može da uradi na vašoj mreži. Navesti ćemo samo one osnovne funkcije kao i one zanimljive koje bi vam mogle poslužiti. Ovaj uređaj podržava POE in odnosno napon preko mrežnog kabla. Nije potrebno napajanje isključivo na mjestu na kojeg ćete ga postaviti, već može se pustiti s drugog udaljenog mjesta.

Portovi i DHCP je moguće konfigurirati zasebno. Znači, na port 1 i 2 možete posebno konfigurirati DHCP kao i na 3 i 4. Možete da svaki port ima svoj DHCP isti ili različit. Tako da na port 1 možete staviti DHCP recimo x.x.10.10 do x.x.10.100 a na port x.x.2.2.1 do x.x.2.100

Također na portovima je dozvoljen Bandwith control. Jednostavno možete podesiti koliko koji port ima pravo na download/upload brzinu.

Možete blokirati stream, Youtube servis, Whatsapp, Viber ili neki drugi servis. Jednostavno ovaj Routerboard može sve to zasebno uraditi po portovima odnosno cjelokupno za čitav uređaj. Što je najbitnije ovaj uređaj trpi veća opterećenja pa nebrojno puta možemo sresti ovaj uređaj na mjestima gdje je velik protok ljudi ili u hotelima. Cijenovno nije bezobrazan. Za oko 80 EUR možete kupiti ovaj model pa na dalje.

Kod sebe nema integriran WiFi ali to u ovom slučaju nije neki veliki minus. Jednostavno najobičniji WiFi router ili access point možete spojiti na njega, te mu prepustiti DHCP control.

Specifications

Details
Product codeRB750Gr3
ArchitectureMMIPS
CPUMT7621A
CPU core count2
CPU nominal frequency880 MHz
CPU Threads count4
Dimensions113x89x28mm
RouterOS license4
Operating SystemRouterOS
Size of RAM256 MB
Storage size16 MB
Storage typeFLASH
MTBFApproximately 100’000 hours at 25C
Tested ambient temperature-40°C to 60°C
IPsec hardware accelerationYes
Suggested price$59.95
Mikrotik HEX RB750GR specs
Routerboard

Također prednost mu je što je Gigabtni uređaj odnosno 10/100/1000. S vremena na vrijeme brzine odlaze gore pa bi bilo prikladno da uređaji mogu podnositi brzinu od 1 GBs.

Ostali nazivi koje možemo sresti na sličnim uređajima.

WAP: Glavna prednost Wireless Acccess Pointa je što je moguće u vrlo kratkom vremenu napraviti kućnu/ školsku/ poslovnu mrežu, jer nema potrebe za razvlačenjem kabela između računala i modema.Većina WAP koristi  IEEE 802. 11 standarde, zahvaljujući tim standardima ne dolazi do kolizije između radio signala Bluetooth i WAP radio signala, jer svaki emitira u svom frekvencijskom rasponu, maksimalni domet WAP uređaja je limitiran standardom, tako da je maksimalni dozvoljeni domet 250m na otvorenom te 70m u zatvorenom prostoru.

Ponašanje odnosno performanse neke mreže ostvarene preko WAP uvelike utječu o vanjskim faktorima, kao što su: trenutna klima, vrsta antene, broj drugih WAP uređaja koji emitiraju na istoj frekvenciji do čega često dolazi u velikim zgradama gdje više WAP uređaja emitira na istoj frekvenciji što može uzrokovati veće probleme. Brzina je osjetna razlika, tako da kod tipične bežične mreže imamo brzinu od 54 Mbit/s, dok je kod slične žičane mreže brzina 1000 Mbit/s (tzv. Gigabit Ethernet).

ROUTER: Ruter (engleskirouter) jest mrežni uređaj koji usmjerava mrežne pakete između računarskih mreža. Na Internetu, ruteri obavljaju funkciju usmjeravanja saobraćaja. Podaci poslati na Internetu, na primjer na web stranici ili e-mailu, šalju se u obliku mrežnih paketa. Paket se obično prosljeđuje s jednog na drugi ruter preko mreža koje sačinjavaju jednu međumrežu (na primjer Internet) dok ne dođe do odredišne tačke.

Ruter je spojen na dvije li više podatkovnih linija različitih IP mreža. Kada pristigne mrežni paket na jednoj od linija, ruter čita njegovu mrežnu adresu kako bi mu odredio krajnje odredište. Potom, koristeći informacije u tabeli rutiranja ili protokolu rutiranja, usmjerava paket u njegovom putu ka sljedećoj mreži.

SWITCH: Switch je u biti razdjelnik za mrežne kablove. Recimo dolazi nam 1 kabal te razdjeljujemo u više kablova. Funkcijski sličan kao i svi razdjelnici što postoje. Također jako bitno dal je 100Bitni ili 1GBitni switch.

MODEM: Modem ima funkciju uspostave veze sa serverom od operatera. Kod sebe ima parametre koji pristupaju serveru operatera da bi vam omogućio koristiti internet. Bez modema je nemoguća veza odnosno internet u vašem domu ili poslu. On je broj 1, a iza njega idu ostali uređaji.

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

Pročitajte također
Close
Back to top button