Društvene mreže

Rusi drastično kaznili Google i Meta

From Russia with love. Ovaj put su Rusi odrezali dobro kaznu Google i Meta zbog bahatosti jer nisu uklonili sadržaj koji nije u skladu zakonima koji su u Rusiji. Kako stvari stoje odrezana im je kazna od 87 000 000 Eura. Mnogi će kazati da nije to neka novčana kazna, ali radi se od 87 000 000 EUR pa dobro razmislite što se može s tim novcem.

Google & Meta
Google & Meta

Zbog čega Google i Meta?

Google je u obraćenju naveo da će proučiti sudsku presudu prije nego što donesu odluku o daljnim koracima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Meta i Google nisu prvi koji su dobili kazne u Rusiji, pošto je Twitter ranije ove godine kažnjen sa 2 mil. rubalja zbog istih stvari.

Ovo nije prvi sukob Googla sa ruskim vlastima oko sadržaja.

U svibnju je rusko medijsko regulatorno tjelo zaprijetilo da će usporiti brzinu Googla ako ne izbriše 26.000 slučajeva nezakonitog sadržaja, za koji je rečeno da se odnosi na drogu, nasilje i ekstremizam.

Google
Kremlin (Kremlj)

Predsednik Rusije Vladimir Putin se zalagao za razvoj takozvanog suverenog interneta, koji bi vladi dao veću kontrolu nad onim čemu građani mogu da pristupe.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Kritičari su optužili Rusiju da guši slobodu govora.

Roskomnadzor (Roskomnadzor), državno medijsko regulatorno tijelo blokirao je desetine sajtova povezanih sa opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim koji je u zatvoru i čije su grupe za kampanju označene kao „ekstremističke”.

Google i Apple su također bili primorani da uklone aplikaciju posvećenu Navaljnijevoj kampanji „Pametno glasanje”, koja je korisnicima davala savijete o taktičkom glasanju kako bi se svrgnuli političari bliski Kremlju.

Sajtovi poput LinkedIn i Dailymotion već su blokirani jer odbijaju da surađuju sa vlastima, a zabranjeno je i šest velikih provajdera virtualnih privatnih mreža (VPN) – koji pomažu korisnicima da prikriju aktivnosti na internetu.

Ranije ove godine, Rusija je također uvela novi zakon koji zahtijeva da svi novi pametni telefoni, računari i pametni uređaji koji se prodaju u zemlji budu preinstalirani sa softwerom i aplikacijama ruske proizvodnje.

Google
Google

Vlada je informirala da će taj potez pomoći ruskim tehnološkim tvrtkama da se natječu sa stranim rivalima. Kako će izgledati novi Googleov operativni sustav, možete pročitati <<<OVDJE>>>

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button