Mreža

Starlink internet dostupan u Hrvatskoj. Ali kome treba?

Napokon nam je stigao Elon Muskov internet zvan Starlink, putem satelitskih sustava. Tu i tamo ponuda nije loša, mislimo na uslugu, ali cijena je boli glava za nešto što mnogo jeftinije možemo pronaći na tržištu u Republici Hrvatskoj po mnogo pristupačnijim cijenama, ali i uslugama. Pa se pitamo kome će prodati svoj internet???

Starlink
Starlink

Internet putem satelitske antene

Rezultat je to pretrage na stranici Starlink.com na kojoj se usluga Muskovog operatera već sad može naručiti u Hrvatskoj. Dovoljno je samo upisati svoju adresu kako bi se provjerila dostupnost te izvršiti uplatu kapare.

Cijena usluge poskupila je u odnosu onu od prije godinu dana, kad je taj operater krenuo s radom u SAD-u. Tada je nudio mjesečnu pretplatu od 80 EUR uz prethodnu kupnju paketa u kojem su antena, tripod i Wi-Fi ruter za 450 EUR.

Za korisnike koji pokušaju naručiti Starlink iz Hrvatske cijena pretplate je 105 EUR mjesečno dok antena i popratna oprema stoje 550 EUR plus 90 EUR troškovi dostave. Za zaključivanje narudžbe potrebno je ostaviti depozit od 100 EUR.

Gledajući da su ovo ponudili prije 15 godina, Starlink bi bio OK. Tada u mnogim ruralnim sredinama nije bilo kvalitetne i brze internet veze, ali danas je to mnogo manji problem neg prije 15 godina. Elone, mislim da si zakasnio dobar dio.

Nije potrebno nama

Kako smo naglasili internet je skoro pa dostupan svima. Internet usluga gdje nije dostupna malo je onih tko će preuzeti ovu opremu. Obično gdje nema interneta u ruralnim područjima onda nema ni struje, pa se pitamo kako bi radilo. Može, ali troškovi su abnormalni kao i sam Starlink sustav.

Starlink
Starlink

Mana je isto i vremenski uvijeti. Ukoliko tanjur nije podešen 100% kako treba internet neće raditi jer nema valjan prijem. Snjegovi kada padnu po LNB znaju prepriječiti emitiranje odnosno odbijanje signala s tanjura prema LNB (glavi) i onda internet nije dostupan. Jaki vjetrovi ga znaju pomaknuti u jednu stranu, onda tanjur nije u balansu. Emitira signal na drugu stranu a ne prema LNB.

Sve u svemu nepotreban je za široku masu pa ne znamo koju je publiku ili korisnike ciljao Elon Musk s Starlink sustavom interneta preko satelita. Većinom u ruralnim naseljima je dostupan 3G prijenos interneta putem mobilnih stanica, što možemo reći da je dovoljno ukoliko je 3G u vrlo dobrom pojasu rada. Da je ovo Elon Musk predstavio Starlink prije nekada dok je malo brži internet bio jedino preko zemljenih vodova, to bi bio pun pogodak.

Opet ne želimo ulaziti u politiku i vizije jednog od najvećih IT stručnjaka koji možda ima svoje neke vizije za razvoj povezivosti. Pitanje je dal će ponuditi Point to Point opciju bez vanjskog HTTP ili HTTPS protokola. To bi svakako odgovaralo nekima da imaju svoj Virtual lan na udaljene 2 lokacije po nekoliko tisuća kilometara.

Elon Musk
Elon Musk

Satelitski internet, mala latencija stabilna veza

Kako navode iz Starlinka da njihov internet ima malu latenciju te samim stabilan internet. Inače satelitske veze imaju odstupanja u radu pa je prihvatljivo za stablinu vezu da ima barem preko 70% jačinu signala što bi omogućilo 90-100% kvalitetu signala. Kako smo već navodili da vremenski uvijeti i te kako mogu poremetiti balans satelitskog sustava, a da vi bez određenog mjernog instrumenta ne možete ništa.

Također prijamnik na vrhu antene je osjetljiv na “osvijetljenje” aludirajući na grmljavine. Ukoliko u blizinu antenskog sustava prođe grom, LNB zna privući elektricitet i samim time prebaciti napon preko koaxialnog kabla do uređaja.

Politika EU je da sve lokacije što je moguće, pogotovo u gradovima isključe satelitske sustave kao i klima uređaje koje narušavaju izgled zgrade samim time i izgled zgrada. Neke od tih zgrada koriste zajednički satelitski sustav pa smo imali slučaj da naši građani u recimo Njemačkoj nemaju pristup Eutelsat E16 koji sadrži kanale s Balkana.

Kako je Telemach prošao u Hrvatskoj, a nije dobro možete pročitati >>>OVDJE<<<

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

Back to top button