Električni alati

Testirali smo Parkside aku trimer

Još jedan alat iz asortimana Parkside, ovaj put radi se o trimeru. Trimer Parkside radi na njihovim standardnim baterijama od 20V. U našem testiranju smo koristili Parkside Aku bateriju kapaciteta 4 Ah i 20V. Kako je prošao test i što nas je dojmilo odnosno zasmetalo, ukratko ćemo vam opisati.

“Da navedemo da ni u kojem slučaju Parkside alat nismo dobili od strane Lidl na recenziranje. Alat je isključivo kupljen vlastitim financijskim sredstvima te je recenziran neovisno bez ikakvog pritiska od strane Lidl ili Pakrside. Ovim recenziranjem želimo istaknuti sve prednosti i mane alata. Ni u kojem slučaju ni jedan faktor ne igra ulogu u donošenju predrasude o ovom alatu!”

Parkside aku trimer
Parkside aku trimer

Sadržaj paketa i kvalitet izrade samog proizvoda

Kao i prethodni alati, u zadnje vrijeme Lidl odnosno Parkside plasira uređaje bez baterija. Tako je i ovaj put trimer stigao bez baterije i punjača za baterije. Te baterije od 2 i 4 Ah se kupuju zasebno, kao i solo odnosno dupli punjači za 2 baterije. Paket se naravno sastoji od trimera, dodataka za trimer poput ručice i sitnog popratnog materijala.

Naravno unutar se nalaze i upute na HRV/SRB jeziku kako pravilno sastaviti dodatke te pravilno rukovati s alatom. Možemo reći da je standardna procedura kao kod ostalih. Poznajući naš balkanski mentalitet, upute su prve što bacimo sa strane, ali valja zasigurno pročitati, jer se unutar nalaze neke stavke koje će nam biti kasnije itekako korisne.

Prednosti Parkside trimera

Najveću bi prednost izdvojio što je veoma lagan kao i što se može teleskop regulirati. Kad vam ne treba možete trimer skratiti i odložiti u alatnicu ili automobil ukoliko ste ga negdje dalje koristili od vašeg doma. Također je veoma lagan iako stavite bateriju od 4 Ah. Lagan za pristup kutevima raznih dimenzija gdje želite pokositi travu. Izuzetno valja za travnjake gdje ne možete pristupiti kosilicom. Solidno radi i nema osjećaj opterećenosti.

Parkside alati
Parkside alati

Naprijed postoji kotač za reguliranje pristupa toliko da ne bi uništili željenu biljku ili nešto što vam je važno. Trimer koristi standardne baterije s drugih alata iste marke Parkside. Izgleda kvalitetno da je izrađen i vidi se da Parkside tu nije štedio na izradi. Što se tiče mogućnosti pogonske jedinice, e to već spada pod iduću stavku “mane trimera”.

Mane trimera

Svakoga zanimaju pozitivne stvari alata, ali najviše vas zanima loša strana. Pa idemo u našem testiranju smo otkrili neke lošije strane. Jedna od njih je svakako debljina stabljike koju želite pokositi. U našem slučaju smo probali pokositi stabljike debljine 10-15 mm. Ide, ali se pati. Morali smo manevrom lijevo desno pomalo te stabljike oštetiti onda ih pokositi.

Nemojte pomišljati na deblje odnosno suhu stabljiku od 5 mm. Tu abnormalno troši svoj silik odnosno namotaj za košenje. Znači da vi ne osjetite opterećenje pod rukom, ali elektro motor ne može dati više snage. Isto bi naveli debljinu niti ili silika koji je došao uz trimer. Ta nit je pogodna za travnjake i veoma tankuljasto raslinje. Deblji ne koristite jer će još više opteretiti elektro motor odnosno prijenos.

Parkside

Također smo se zabavili u gustišu trave i niskog raslinja. To raslinje nije bilo toliko debelo, ali trimer se tu poprilično namučio da pokosi odnosno očisti željeno područje. Prilikom opterećenja stvarno abnormalno troši kapacitet baterije. Nemojte pomišljati krenuti u veći posao s baterijom od 2 Ah.

Ukupni dojam i preporuka budućim korisnicima

Kao i svaki alat ovaj posjeduje pozitivne i negativne strane. Naš ukupni dojam je recimo 6/10 ovog alata. Ukoliko vam treba za sitne poslove oko travnjaka ta ocjena može biti i 8/10. Mi smo dali polovičnu ocjenu jer smo ga testirali na razne vrste raslinja. Ukoliko želite neke veće i teže poslove raditi s njim, svakako nije preporuka. Možete uraditi ali ćete pri tome potrošiti više vremena i energije iz baterija.

Cijenovno je pristupačan ako imate bateriju od nekog drugog Parkside alata, pa tako uz kupovinu baterije od 4 Ah i punjača za neki ozbiljniji posao bi vam onda radije preporučili benzinski trimer. Ima istu svrhu rada ali daleko je inferiorniji neko akumulatorski odnosno baterijski trimer.

Naravno očekujemo od Parkside verziju “Brushless” koja bi svakako u polju trimera inferiornija bila neg ova klasična verzija elektromotora na četkice. Svi znamo da Brushless daje jače perfomanse uz manju potrošnju energije, pa čka zna varirati do 80% više snage. Ukoliko se pojavi na tržištu, voljni smo je testirati i usporediti s ovom “zelenom” verzijom trimera.

Na “ovom linku” možete pročitati o više alata koje smo testirali iz Parkside.

U koliko kopirate tekst s ove stranice, obavezno naglasiti da je tekst kopiran i postaviti poveznicu u obliku URL na ovaj post. www.balkantechsector.com

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.
Back to top button