AppleSoftware

TikTok privatnost korisnika

Apple blokira pokušaj TikToka da prati korisnike iPhonea

Jeste li se ikad zapitali kako možete potražiti proizvod na mreži i odjednom se ciljani oglasi za taj proizvod pojavljuju na vašem telefonu i drugim povezanim uređajima? Aplikacije i web stranice trećih strana prate vaša putovanja putem Interneta i također znaju koje ste aplikacije pregledavali. Kada je Apple u svibnju objavio iOS 14.5,pružio je iOS korisnicima mogućnost da se isključe iz praćenja pomoću značajke Transparentnost praćenja aplikacija (ATT).

Ova značajka daje korisnicima iPhonea mogućnost da sami odluče žele li ih pratiti i treće strane aplikacije i web stranice u svrhu primanja mrežnih oglasa. Još važnije, značajka ATT omogućuje korisnicima da se isključe iz praćenja, što je opcija koju je odabrala velika većina iOS korisnika.
Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg nije bio zadovoljan što Apple daje korisnicima izlaz iz praćenja, ali to ne čudi budući da je div društvenih mreža prošle godine primio preko 84 milijarde dolara prihoda od oglasa, a 96% korisnika iOS-a odlučilo se isključiti iz praćenja u početku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
TikTok privatnost

Privatnost korisnika Iphone

Još jedna tvrtka koju je ATT desetkovao je TikTok, a popularna video aplikacija kratkog oblika pokušala je zaobići transparentnost praćenja aplikacija . TikTok mogu prikupiti korisničke podatke pomoću algoritma, a cijelo se zaobilazno rješenje naziva skraćeno CAID.

Financial Times je rekao da su Appleu ostale određene mogućnosti: mogao je odlučiti da se okrene u drugu stranu i omogućiti da CAID koriste programeri aplikacija za dobivanje osobnih podataka ili može blokirati aplikacije poput TikTok-a iz App Storea sve dok je zaobilazno rješenje i dalje prisutno. Apple je odlučio odbaciti TikTok ažuriranja koja su sadržavala CAID izgradnju.

Dok je TikTok pokušavao upotrijebiti stražnja vrata da bi prošao Appleov ATT, tehnološki div uspio je zatvoriti ta vrata. Tvrtka ostaje ozbiljna u promicanju privatnosti na iPhoneu i ostalim uređajima.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

F P

Jedan od osnivača Balkan Tech Sectora. Puno radno vrijeme kao Telekomunikacijski Tehničar za vodećeg Europskog operatera. Hobi game strimer na FB.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pročitajte također
Close
Back to top button