Električni alati

Tko je Parkside i gdje se proizvodi?

Možda ste pokušali pretražiti Google s Parkside da pogledate tko je u vlasništvu, odnosno u partnerstvu koji proizvodi alat za Lidl marke Parkside. Internet po pitanju toga ne daje odgovore, pa čak ni web stranice koje se bave grupacijama alata ne nude u koju kompaniju pripada Parkside. Ne možete ga pronaći ni u jednoj poznatoj grupaciji poznatih alata, ali smo našli nešto drugo.

Parkside
Parkside

Sličnosti s Bosch

Pošto nam nedostaju službene informacije, Parkside alat se proizvodi u Kini. Mnogi će reći da je Njemački alat, da po imenu, ali se u Kini proizvodi. To je normalno danas, jer se ponekad iznenadim ako nađem da je nešto proizvedeno u Njemačkoj ili Mađarskoj. Alati i sitne stvari se dobrim djelom proizvode u Kini, pa tako i ovaj alat. Čitao sam neke forume i svi se slažu da se radi o amaterskom alatu malo bolje kvalitete. Nije kao Einhell, Black&Decker i slični alati, već je malo bolji.

Forumaši navode da se dosta djelova podudara s Bosch. Dal je ovo pogon Boscha za Lidl specijalno ne znamo, ili se ipak Parskide odlučio koristiti neke komponente kao što koristi Bosch. To nitko ne može utvrditi, ali je jedno sigurno da dosta alat što se tiče dijelova i komponenti podudara s Bosch.

Balkanski Lidl ukinut za BL verzije

Često u zapadnim zemljama možete pronaći crnu verziju alata. To je u biti BL odnosno BrushLess alat, alat koji se ne sastoji od klasičnog motora s četkicama. Koja je razlika? Pa najbitnija razlika je što je BL alat svakako jači, izdržljiviji i manje energije crpi iz baterije. Također BL verzije alata u Lidl trgovinama daju 5 godina garancije, dok zeleni daju 2 do 3 godine garancije.

Parkside
Brushless verzija alata

Ponekad se pojavi neki alat u BL, ali to je skroz rijetkost. Naše mišljenje je da zbog cijene i zaliha forsiraju zelenu verziju na balkansko tržište, dok crnu BL verziju više plasiraju u bogatije zapadne zemlje. Imam 2 alata skoro identična. Jedan je zeleni, drugi je crni. Prvobitno sam zeleni kupio da bih kasnije i crni uzeo. Crni je svakako bolji, čvršći i izdržljiviji. Ako je cijena bila 300 KN odnosno 40 EUR za zeleni, crni je koštao 550 KN odnosno 70 EUR. I vrijedi tu razliku. Mislim da je svaki BL alat bolji od klasičnog motora s četkicama.

Kvalitet alata Parkside

Kao što smo pisali već prije na našoj stranici o ovom alatu, ukratko ćemo vam ovdje opisati kakav je kvalitet. Da vam iskreno kažemo nismo taj alat ni forsirali previše do krajnjih granica. Nije nam ga ustupio Lidl jer smo ga kupili vlastitim novcem zbog vlastitih potreba. Stvarno sam naletio na alate koji su me oduševili, Laser za građevinu, Hammer Drill velika udarna za razbijanje betona, Aku ručni odvijač Brushless su me stvarno iznenadili kvalitetom. Ostali alati su mi standardno bili, ništa posebno.

Parkside
Parkside

Mnogi ih koriste svakodnevno, ja ne. Kažu da nemaju problema s njima s obzirom da im daju po 3 godine garancije. Čak mole Boga da im se pokvari u roku garancije, jer nazad dobivaju novi alat ili povrat novca. Očito ne bi Parkside dao 3 godine garacnije ako bi se tek tako kvario u te 3 godine. Za manje novca svakako nećete kupiti dobar alat neg ovaj iz Lidl. Preporuka vam je ako vam tu i tamo treba kakav alat, ne morate bježati od ovog alata.

Malo više o alatu pročitajte https://balkantechsector.com/recenzija-parkside-alati-vol-2-opsirnije/ gdje smo odradili kratke recenzije alata kojeg smo mi osobno posjedovali i koristili. Tu su vam opisane prednosti i mane koje smo uočili, te kod nekih alata koje su uočili kolege koje su ga koristile. Ako gledamo svakom alatu možemo naći neku zamjerku, pa čak i DeWaltu, Makiti, Hilti i Boschu. Ali moramo pogledati koliko vrijedi taj alat. Ima dosta recenzija na YouTube gdje Parkside potuče Makitu u nekim alatima, ali to je sve upitno. Mislim da može parirati Makiti u nekim segmentima, ali ipak Makita je Profi alat ne baš toliko popularan kao DeWalt i Milwaukee alati.

Više o Parkside alatima možete naći >>>OVDJE<<<

Parkside alati koje smo koristili možete naći >>>OVDJE<<<

Prednosti Parksidea

To su svakako cijena za određeni alat. Ako vam tu i tamo potreban alat ne morate bježati od Parksidea. Jeftin je i što je najbitnije pouzdan je do neke mjere. Baterije nisu skupe, pa bih vas zamolio ukoliko duže vrijeme ne koristite bateriju da je čuvate na oko 40-60% snage odnosno kapaciteta baterije. Ne valja je držati totalno punu kao ni totalno praznu da stoji jedno duže vrijeme, tada baterije stradaju zbog memorijskog efekta.

Svakako vam želimo sreću s bilo kojim alatom kojeg posjedujete. Sretno.

U koliko kopirate tekst s ove stranice, obavezno naglasiti da je tekst kopiran i postaviti poveznicu u obliku URL na ovaj post. www.balkantechsector.com

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.
Back to top button