Windows

BILL DEBIL. Tko zna koji put već curi sigurnost Windows 11

Na Balkanu ništa novog, onako crackirani Windows je najpopularniji kod nas. Pored XP i dalje se koristi Windows 7, jer 10tka je prekomplicirana za neke umove i sposobnosti. Tu i tamo se narod navikne na novi operativni sustav iz Microsofta, ali se ne može naviknuti na sigurnosne propuste koje Microsoft ne može pokrpiti u skorije vrijeme.

Windows 11
Windows 11

APEL IZ MICROSOFTA

Iz Microsofta apeliraju da se ni u kojem slučaju ne ažurira Windows 10 na Windows 11. Iako je najavljen u zadnjem kvartalu ove godine već je bio MEGA UPDATE za njeg. Ako ste već dugo korisnici Windows zasigurno se sjećate Windows XP SP1. Service Pack 1 je izašao nedugo nakon samog Windowsa XP.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kada je Win 11 prvi put najavljen u lipnju/junu, Microsoft je rekao da će raditi samo na novijim prenosivim i desktop računarima. To je značilo da su milioni korisnika ostavljeni bez nadogradnje, primorani da kupe novi računar. S obzirom da to nije naišlo na pozitivan odjek u javnosti, Microsoft se na neki način predomislio.

Prema The Verge-u, korisnici operativnog sistema Win 10, uz odgovarajuće znanje, moći će da izvrše čistu instalaciju operativnog sistema Wind 11 direktno na svoje računare. To znači da sve nove funkcije postaju dostupne čak i ako računar koji se koristi nije kompatibilan sa ovlaštenim Microsoft programom za nadogradnju na novu verziju operativnog sistema.

windows
Issue

Za nestrpljive korisnike, to zvuči kao vijest koju su jedva čekali da čuju, međutim čini se da ovaj način instaliranja operativnog sistema Windows 11 dolazi uz začkoljicu, jer je Microsoft sada obznanio da neko tko koristi ovu metodu možda neće dobiti buduća ažuriranja ili sigurnosne zakrpe.

Kako izgleda novi operativni sustav iz Microsofta možete pročitati i pogledati na <<<OVOM VIDEU>>>

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Berlin je pao, Odžak nije.

Kako sam već naveo, ovaj propust neće utijecati značajno prema Windows korisnicima na Balkanu. I dalje je u modi krakirana verzija WinXP ili Win7. Narodnu kod nas je bitno da radi, a Win7 je opravdao tu tezu. Mnoge tvrtke koje imaju vlastite software su i dalje na Win7 ili Win8, mada je tehnička i sigurnosna podrška prema tim operativnim sistemima prestala već jedno vrijeme.

Ali, ne berite brigu ukoliko vam služi računar za samo ono osnovno korištenje. Mala je vjerovatnost da ćete pokupiti neki virus ili malware na stranicama tipa google.com, youtube, i ostale poznate stranice koje su jako zaštićene. Ovo ce zasigurno pogoditi naš zapad koji uredno kupuje licence za Windowse te vrši redovno ažuriranja istih operativnih sistema. Šta ima novog na zapadu? Virusa, zakrpa, ažuriranja i tog. Mi smo još desetljeće daleko od tih ažuriranja pa ne moramo se veoma ni brinuti dal će nam Bill Gates poslati zakrpe. Onako mu nije uspjela vakcinacija na Balkanu, neće ni Windows 11.

iMAC

MacOS ili iOS je dakako popularan u Americi, ali manje diljem svijeta. Ipak su se većinom korisnici bazirali na Windows operativne sisteme. Po meni i mnogima MacOS je daleko napredniji kao i zaštićeniji od samog sistema iz Microsofta. Malo jest teže prijeći s funkcija Windowsa na MacOS, ali s vremenom se čovjek brzo privikne na novi operativni sustav. Naša vam je preporuka svakako da probate koristiti MacOS. Postoji mogućnost da na vašem računaru instalirate DualBoot.

windows

DualBoot daje mogućnost korištenja oba sistema paralelno. Jel vas volja Win ili MacOS, to birate na samom početku pokretanja, pa tako da nećete izgubiti podatke koje imate na drugom operativnom sustavu. Kako je moguće imati 2 operativna sustava na laptopu ili PC? Jednostnavno. Disk u većini slučajeva je podjeljen na 2 diska. Ako ne to nije problem napraviti particiju odnosno disk od 250 GB podjeliti na 2 polovine od 125 GB.

Kada danas gledamo prosječnom korisniku računara je nedovoljno 125 GB. To se svakako može prilagoditi na drugi način. Ostavljate više prostora jednom operativnom sustavu nego drugom.

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button