Električni alati

Ukradeni alati završavaju na Balkanskom tržištu

Mnogi od nas koriste razne alate, ali tu i tamo na njuškalu kao i na olx.ba se pojavljivaju alati koji su korišteni po veoma pristupačnim cijenama. Možemo sa sigurnošću reći da dobar dio njih preko 90% nemaju račun, ali to ne znači da su iz kriminalne radnje pristigli na tržište.

Fake alati
Fake alati

Njemačka ima problem s ukradenim alatima

Pošto je Njemačka kao država veliko gradilište, tu se svakako najviše kvalitetnog alata koristi. Mnogi ti alati su rađeni za neke kompanije pa na sebi sadrži Invertory broj odnosno broj pod kojim se taj alat vodi u pojedinoj tvrtki. Nije stvar što ćete kupiti taj alat, prilikom dostave tog alata u ovlašteni servis po broju je moguće saznati jel taj alat ukraden ili otuđen. Samim time ste već nabili probleme sebi na vrat.

Hilti je daleko otišao u tome. Oni danas specijalno rade alate za neke tvrtke tako da na svom alatu imaju logo tvrtke koji nosi pored serijskog broja i broj invertara. Ali da nije to to ima novih ugrađenih s GPS prijamnikom. Ne morate baš donijeti alat na servis, dovoljno ga je samo uključiti u napon da bi vam policija pokucala na vrata.

Ne radi se samo o Hilti, tu su Bosch, DeWalt, Makita, Hitachi i ostali profesionalni alati. Dakako, nekto se mislio s tim okoristiti, samo je pitanje do kada. Napreduje se u zaštiti alata kao i vozila. Znamo da su to skupi alati, ali kad vam nestane par komada alata, šteta se zbraja u desecima tisuća Eura.

Ukradeni alati kod jednog trgovca
Ukradeni alati kod jednog trgovca

Te alate ćete često naći na crnom tržištu kao i na oglasima diljem Hrvatske, BiH, Srbije, CG i Slovenije. Dalje istočne zemlje ne moramo napominjati jer svakako nisu kamilica za nas.

Nedavno sam imao u ponudi alat po veoma povoljnoj cijeni u ponudi. Postali mi je sumnjivo te sam provjerio kod distributera u Njemačkoj, te otkrio da je alat ukraden u jednoj građevinskoj tvrtki u Stuttgartu. Toplo su me zamolili da im dostavim sve informacije o alatu, što sam naravno i uradio.

Kopije kao i original

Na tržištu se pojavilo dosta kopija koje skoro pa identično izgledaju kao originali. Mali je broj osoba koji mogu odgonetnuti stvar razlike, ali ih ima. Neće ovi kopirati BlackDecker ili neki hobi alat, već alat koji je skup. Nakon toga saznate da alat nije originalan, a trgovina gdje ste ga kupili ne radi više.

Često vidimo aku udarne bušilice Makita po 50% jeftinijoj cijeni nego regularna. Da to je taj alat. Sve izleda super, pa čak i radi super kao original, ali nije dugovita.

Kako smo već pisali svi se snalaze i svi žele zaraditi. Facebook je pogotovo zatrpan koje kakvim alatima po veoma pristupačnim cijenama. Mnogo puta na slici je uslikan Original, ali ste dobili lošu kopiju. Ne znamo koliko je sigurno koristiti takve alate, ali zasigurno nemaju razna odobrenja ispravnosti kao i sigurnosti rukovanja s tim navedenim alatima.

Na žalost naveden specifikacije i mogućnosti nisu približne stvarnim perfomansama tog alata.

Johnny

Urednik i autor tekstova za balkantechsector.com Poznanik mrežnih komunikacija, tv sistema, mobilnih i PC uređaja te stručnjak za video nadzor i sigurnosne sisteme. Zajedno s vlasnikom balkan techa želimo pokrenuti regionalni web servis koji ima namjeru dati vam informacije o svemu tehnološkom što vas okružuje.
Back to top button