GamingTech Vijesti
Trending

Valve najavio Steam Deck

Valve je najavio svoj novi ručni Steam Deck koji pokreće prilagođeni Linux operativni sustav. 7-inčni uređaj igrat će najnovije AAA igre, a budući da je riječ o računalu, na njega ćete čak moći instalirati i Windows. To znači da bi Steam Deck mogao biti savršen prijenosni Xbox, s obzirom na Microsoftovo ulaganje u isporuku svih budućih naslova Xbox Game Studios na računalu.

Specifikacije

Uređaj ima AMD APU koji sadrži četverojezgreni Zen 2 CPU s osam niti i osam računalnih jedinica AMD RDNA 2 grafike, zajedno sa 16 GB LPDDR5 RAM-a. Postoje tri različite razine pohrane: 64 GB eMMC pohrane za 399 USD, 256 GB NVMe SSD pohrane za 529 USD i 512 GB brze NVME SSD pohrane za 649 USD, prema Valveu.

Dostupnu pohranu također možete proširiti pomoću utora za microSD kartice velike brzine. Kada pogledate hardver unutar Steam Decka, još je bliži prijenosnom Xboxu nego što biste očekivali. Prilagođeni AMD GPU napajat će Steam Deck, zajedno s osam RDNA 2 CU-ova, i do 1,6 teraflops performansi. To je nešto više od Xbox One S-a (1,4 teraflopsa), a nešto manje od PS4-a (1,8 teraflopsa). Riječ je o modernoj RDNA 2 arhitekturi, pa je teško uspoređivati ​​samo teraflops, ali zasigurno se čini da će biti dovoljno moćan za ručno igranje.

Steam Deck je računalo tako da možete instalirati softver i operativne sustave treće strane”, kaže Valve, što znači da ovaj hardver nije zaključan na način na koji smo to viđali kod drugih tehnoloških tvrtki.

Steam Deck
Izvor : Valve

Operativni sustav

Sam Steam Deck isporučuje se sa SteamOS-om, prilagođeni Linux operativni sustav koji se učitava u poznato Steam sučelje na koje ste navikli na računalu. Iako se Linux podrška za igranje poboljšava posljednjih godina, posebno zahvaljujući naporima tvrtke Valve’s Proton, manje od 15 posto svih igara na Steamu službeno podržava Linux i SteamOS. To je 7.586 igara od mogućih 54.280 na Steamu, u usporedbi sa samo 13 igara na Steamu koje ne rade na sustavu Windows.

Instaliranje Windowsa na Steam Decku otvorilo bi ovaj uređaj tisućama igara na Steamu koje još nisu navedene kao SteamOS kompatibilne i Microsoftovoj pretplati Xbox Game Pass. Možete provjeriti podržavaju li igre koje igrate na web mjestu Valve’s Steam ili u bazi podataka Proton.

Proton radi većinu posla na tome da igre rade na Steam Decku, ali naslovi s anti-cheats softverom i dalje su problem na Linuxu. To bi se, međutim, moglo uskoro promijeniti. “Radimo s BattlEyeom i Easy Anti-Cheatom kako bismo dobili podršku za Proton prije lansiranja”, kaže Valve. To bi moglo značiti naslove poput Apex Legends, Destiny 2, PUBG, Fortnite, a Gears 5 uskoro će raditi s Protonom i Steam Deckom.

Steam Deck
Izvor : Valve

Očito će mogući nedostaci instaliranja sustava Windows biti postoji li puna podrška za upravljačke programe i borbe korisničkog sučelja za radnu površinu koje nije optimizirano za ručni uređaj.
Također nije jasno koliko će se igre dobro izvoditi u sustavu Windows na Steam Decku, tako da ima puno nepoznanica do izlaska uređaja u prosincu.

Upravljanje Steam Deck-om

Steam Deck ima ogroman broj mogućnosti upravljanja. Postoje dvije palice za palce, ali također i dvije male pločice za dodir u stilu Steam Controllera ispod palica za palce, što bi vam moglo pružiti veću preciznost za stvari poput pucačina u prvom licu. Prednja strana Steam Deck-a također ima ABXY tipke, D-pad i 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir od 1280 x 800 za igranje 720p.
Uređaj također ima žiroskop za kontrolu kretanja. Kao i Switch, na svakoj strani ima dva okidača na ramenu, a tu su i četiri gumba za povratak (po dva sa svake strane), kao i ugrađeni mikrofoni.

Steam Deck
Izvor : Valve

Svi priključci i kontrole Deck-a:

Steam Deck
Izvor: Valve

Što se tiče baterije, “ugrađena baterija Steam Decka od 40 vat sati osigurava nekoliko sati igranja za većinu igara”, kaže Valve. Za lakše slučajeve upotrebe, poput streaminga igara, manjih 2D igara ili pregledavanja weba, možete očekivati ​​da ćete dobiti maksimalno trajanje baterije od približno 7-8 sati.
Valve kaže da na Decku možete igrati Portal 2 četiri sata. Ako ga ograničite na 30 FPS, igrat ćete 5-6 sati. “

A ako trebate pauzirati svoju igru, Steam Deck nudi značajku brzog obustavljanja / nastavka ugrađenu u SteamOS koja će vam omogućiti da prebacite uređaj u stanje mirovanja i nastavite tamo gdje ste kasnije stali.

Uprkos tome, ručna igraća računala polako se pojavljuju kao održiva alternativa ogromnim platformama ili pozamašnim prijenosnim računalima koja su vam obično potrebna za igranje PC igara. Switch alternativa Neo Handheld lansiran na Indiegogo početkom ove godine, a 5,5-inčni GPD Win 3 najnoviji je u nizu GPD ručnih uređaja.

Već se više od godinu dana približavamo se igraćem računalu veličine Switch, a Valveov Steam Deck uređaj prvi je koji je stvarno donio ideju u mainstream. Sada samo moramo saznati koliko ovo stvarno pokreće igre,i koliko je jednostavno pokrenuti Windows.

Ukoliko želite preuzeti tekst, navedite Balkan Tech Sector kao autora https://balkantechsector.com

F P

Jedan od osnivača Balkan Tech Sectora. Puno radno vrijeme kao Telekomunikacijski Tehničar za vodećeg Europskog operatera. Hobi game strimer na FB.

Povezani članci

Back to top button