AndroidPametni telefoni

Xiaomi 1. mjesto po prodaji pametnih telefona

Samsung nije zadovoljan

Nakon uspona na drugo mjesto u drugom tromjesečju 2021. godine, Xiaomi je po prvi put najveći svjetski prodavač pametnih telefona. To je prema srpanjskim brojkama Counterpoint Research -a koji ima Xiaomi na 1. mjestu sa 17,1 posto globalnog tržišta, Samsung na drugom mjestu sa 15,7 posto, a Apple na trećem sa 14,3 posto.
Counterpoint kaže da je Xiaomijev tržišni udio iz mjeseca u mjesec rastao 26 posto. Direktor istraživanja kontrapunkta Tarun Pathak objašnjava zašto, rekavši:

Otkad je počeo pad Huaweija, Xiaomi ulaže dosljedne i agresivne napore da popuni prazninu nastalu ovim padom.
OEM se širio na naslijeđena tržišta Huaweija i Honor -a poput Kine, Europe, Bliskog istoka i Afrike. U lipnju su Xiaomi dodatno pomogli oporavak Kine, Europe i Indije te pad Samsunga zbog ograničenja opskrbe. ”

Huawei pad prodaje zbog zabrane uvoza u SAD

Huawei pada na ljestvicama tržišnih udjela jer su tvrtku sustigli učinci višegodišnje zabrane izvoza iz SAD-a. Huawei i dalje objavljuje papire, ali s obzirom da glavnom brendu nedostaju čipovi i softver, te prodaja podbrenda Honor, od Huaweija nije ostalo mnogo na trenutnom tržištu pametnih telefona.

Xiaomi pokriva svaki mogući segment tržišta, s 58 modela pametnih telefona koji su trenutno navedeni na globalnoj web stranici. Njegovi proizvodi uključuju telefone po cijeni od 100 USD, najsuvremenije sklopive uređaje poput Mi Mix Folda i vodeće telefone poput Mi 11 Ultra, koji ima drugi stražnji zaslon u izbočini kamere i masivnih 50 MP, 1/ 1,12-inčni senzor.Xiaomi je agresivan na svom domaćem tržištu u Kini, najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona i veliki je igrač u Indiji, drugom po veličini tržištu na svijetu. Tvrtka ne posluje sa pametnim telefonima u SAD -u.

Xiaomi osvaja tržište
Izvor : Counterpoint

Samsung u problemima zbog COVID pandemije

Što se tiče Samsunga, za koji je Xiaomi zauzeo prvo mjesto, Counterpoint kaže da se tvrtka suočava s privremenim problemima zbog ponovnog izbijanja COVID-19 u Vijetnamu. Samsung ima velike pogone za proizvodnju telefona u Vijetnamu, pored Kine i matične zemlje Južne Koreje. Viši analitičar Varun Mishra rekao je :

"Samsungova proizvodnja prekinuta je u lipnju, što je dovelo do toga da se uređaji marke suočavaju s nedostatkom na svim kanalima. Xiaomi je, s jakim portfeljem srednje klase i širokom pokrivenošću tržišta, bio najveći korisnik kratkoročne praznine koju je ostavila Samsungova A serija."

“Nakon što se Samsung oporavi, redovi će se vjerojatno opet promijeniti”, dodaje se na web stranici.
Unatoč tvrdnjama Counterpointa da su Samsungovi problemi privremeni, čini se da Samsung nije zadovoljan svojim drugim mjestom na tržištu. Prema izvješću južnokorejske web stranice The Elec, Samsung Electronics “proširuje pregled upravljanja” mobilnog poslovanja,potez za koji The Elec kaže da Samsung čini “kada najviše vodstvo smatra da postoji problem s određenom poslovnom jedinicom”.

U izvješću se kaže da će “Samsung vrlo vjerojatno propustiti svoj prodajni cilj za Galaxy S21“, koji je do sada prodao 13,5 milijuna jedinica tijekom prve polovine godine. U istom razdoblju, prethodni model, S20, prodan je sredinom 20 milijuna, dok su stariji Galaxy S modeli prodani oko 30 milijuna.


Mogli biste tvrditi da korisnici duže drže pametne telefone, ali čini se da se Xiaomi ne suočava s tim problemima.
Samsung se drži na čekanju jer je čelnik tvrtke Lee Jae-yong (zvani Jay Y. Lee) još uvijek u zatvoru zbog optužbi za podmićivanje.

Ovog mjeseca Lee ima uslovni otpust koji bi mogao dovesti do njegovog puštanja na slobodu,
a neki ljudi u Južnoj Koreji čak lobiraju da Lee bude pomilovan, s obzirom na to koliko veliku ulogu Samsung igra u južnokorejskom gospodarstvu (tvrtka predstavlja oko 15 posto južnokorejskog BDP -a). Elec nagađa kako će Samsungov čelnik vjerojatno uskoro izaći iz zatvora, možda je već u tijeku pregled ključnih podjela tvrtki kako bi Lee mogao brzo donositi odluke nakon puštanja na slobodu.

F P

Jedan od osnivača Balkan Tech Sectora. Puno radno vrijeme kao Telekomunikacijski Tehničar za vodećeg Europskog operatera. Hobi game strimer na FB.

Povezani članci

Back to top button